Gherguţ face apel la autorităţile române să negocieze cu răpitorii pentru eliberarea sa.
În înregistrarea video, el poartă o barbă deasă, vorbește o franceză marcată de un accent puternic, și afirmă că secvența este înregistrată în 21 septembrie. Ostaticul român asigură că starea sănătății sale este bună.
El cere guvernului român şi familiei să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea sa rapidă din mâinile grupării Al-Murabitoun, condusă de militantul algerian Mokhtar Belmokhtar.
„Mă numesc Iulian Gherguţ, suntem în 21 septembrie 2016, am fost luat ostatic pe 4 aprilie 2015 la Tambao de către gruparea Mourabituoune. Starea mea de sănătate este bună, îi cer familiei mele, în special tatălui meu George, mamei mele Cecilia, soţiei mele Mihaela şi tuturor fraţilor şi surorilor să găsească o soluţie împreună cu guvernul României ca să fiu eliberat. Vă transmit că mă gândesc la voi în permanenţă. Iar ultimul mesaj e pentru guvernul României, pe care-l rog să facă tot posibilul să mă elibereze, ca să mă întorc pe cât de repede posibil alături de familia mea şi în ţara mea”, a fost mesajul românului, potrivit Digi24.
Înregistrarea a fost distribuită de SITE, centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste.
#AQIM released a video of #Romanian hostage Iulian Gherguţ, who was kidnapped by al-Murabitoon in #BurkinaFaso in April 2015. pic.twitter.com/xlGKvVtOJg
— SITE Intel Group (@siteintelgroup) October 31, 2016
Iulian Gherguț era agent de securitate într-o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali, când a fost răpit în 4 aprilie 2015 de către cinci indivizi înarmați. Răpirea sa a fost revendicată de către Al-Mourabitoune, grupare legată de Al Qaida.
Această grupare a fost creată în 2013 prin fuziunea formațiunii lui Mokhtar Belmokhtar cu Mișcarea pentru unicitate și jihad în Africa de Vest (Mujao), una dintre organizațiile jihadiste din nordul Mali vizate de operațiunea franceză Serval, lansată în ianuarie 2013.
În august, anul trecut, românul a apărut într-o înregistrare video, înconjurat de soldați și solicita, de asemenea, statului român să-l ajute. De atunci, familia nu a mai primit informații că aceasta ar mai fi în viață, însă Ministerul de Externe a anunțat în luna aprilie, anul acesta, fix la un an de la răpirea lui, că Iulian este viu.