Ce ii asteapta pe agricultori in aceasta saptamana

15 Iun 2015
Ce ii asteapta pe agricultori in aceasta saptamana
Vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit in perioada urmatoare. Deja in multe regiuni este canicula. Temperatura maxima a aerului in aceasta saptamana va urca pana la 37 de grade Celsius. Se prognozează ploi cu caracter de aversă, dar şi torenţial, fiind însotite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. Totodată, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Conţinutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova, Crişana, Banat, pe suprafeţe extinse din Dobrogea, Muntenia, Transilvania, estul Olteniei. În Maramureş, cea mai mare parte a Olteniei, nordul şi local în centrul Transilvaniei, sud-estul şi izolat în nordul Munteniei, local în sudul Dobrogei, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare.

În cultura de porumb, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-50 cm, va înregistra valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă, în Moldova, Banat, Crişana, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, Transilvaniei, local în estul Olteniei. Aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare, în Maramureş, cea mai mare parte a Olteniei, nordul şi izolat în centrul Transilvaniei, nord-vestul, sud- vestul, sud-estul şi izolat în nordul Munteniei, sud-vestul Dobrogei.

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi pomi-viticole vor fi mai intense, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, deficitele de apă din sol, asociate cu temperaturile maxime ridicate ale aerului, situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă (Tmax. > 30...32°C) ale culturilor prăşitoare vor determina ofilirea temporară a aparatului foliar în orele de amiază, răsucirea şi uscarea parţială a acestuia, precum şi forţări stadiale.

Cerealierele de toamnă (orzul și grâul) îşi vor continua înspicarea (60-100%), înflorirea (20-100%) şi maturitatea în lapte (10-90%), iar la culturile de orz se va semnala maturitatea în ceară (10-50%). Cultura de rapiță va înregistra formarea și creșterea boabelor în silicve (40-100%), precum și începutul maturității depline (10-30%).

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui își va continua fazele de dezvoltare a primei perechi de frunze (50-100%), înfrunzirea (8-18 frunze) şi formarea calatidiului (10-50%). Porumbul se va afla predominant la formarea frunzei a treia (20-100%) și înfrunzire (7-18 frunze). Sfecla de zahăr va parcurge înfrunzirea (18-23 frunze) şi îngroşarea axei hipocotile (10-30%).

La cartof se va definitiva răsărirea (90-100%), continuându-se fazele de creștere a lăstarilor laterali şi tuberizare (10-100%) şi începutul îmbobocirii (10-20%).

Speciile pomicole vor înregistra creșterea lăstarilor, frunzelor și a rodului, precum și recoltarea la soiurile timpurii de cireș şi vişin aflate la maturitatea tehnologică. La vița de vie se vor semnala înfrunzirea, creșterea lăstarilor, înflorirea și formarea boabelor, în majoritatea podgoriilor.

Lucrările în câmp (fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fito- sanitare, recoltare şi depozitare la culturile de toamnă şi pomicole) vor fi sistate temporar în zilele cu precipitaţii.



Alte stiri din Vremea

Ultima oră