O campanie ştiinţifică a debutat marţi pe insulele din Mara Tireniană (braţul vestic al Mării Mediterana) pentru a înţelege mai bine impactul modificărilor climatice în Mediterana, unde se observă un nivel de încălzire printre cel mai ridicat de pe planetă, transmite Reuters.
« Se estimează o încălzire în Mediterna cu aproximativ 2 grade Celsius în cursul ultimilor 30 de ani, respectiv o creştere anuală de 0,06 grade Celsius », a explicat presei Bruno Andral, şeful misiunii campaniei Medbionet, organizată de Ifremer. Până la 10 octombrie, o echipă de cercetători francezi s-a îmbarcat pe nava oceanografică L’Europe, care va traversa Mediterana occidentală, de la rada Toulon spre rivierele tunisiene, cu escale în larg, în zonele Corsica, Sardinia şi Sicilia.
Această echipă va studia efectele stresului termic asupra mediului marin şi terestru în zona unui număr de mici insule (sub zece hectare) numite « teritorii sentinelă » protejate de presiunea oamenilor.
Studiul se va axa pe înţelegerea influenţei modificărilor climatice asupra evoluţiei ecosistemelor din Mediterana. Cercetătorii vor să colecteze argumente riguroase, solide pentru formularea unei decizii politice, susţine Pierre Boissery, expert în cadrul Agenţiei Apei din Franţa.
15.000 de insule mici
Mediterana numără 15.000 de insule mici, dintre care 85% depind de Grecia, puţin cunoscute la ora actuală. « Unele insule, din preajma Insulei Elba, de exemplu, nu au fost studiate ştiinţific de mai bine de un secol », precizează Fabrice Bernard. Dar aceste insule au devenit un adevărat laborator viu, unde se pot studia consecinţele induse de modificările climatice.