Administratia Nationala de Meteorologie a facut publica prognoza agrometeorologica valabila pana la sfarsitul lunii septembrie. Vremea va continua sa fie mai calda decat in mod obisnuit, dar instabila in toata tara.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 16 si 29°C, în cea mai mare parte a zonelor. Temperatura medie diurnă a solului pe adâncimea de 5 cm va oscila între 14 si 26°C pe întreg teritoriul agricol, limite optime continuării însămânţărilor de toamnă şi parcurgerii fazelor de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze la culturile înfiinţate până la această dată. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, acestea fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, local, precipitațiile vor fi mai însemnate cantitativ, iar izolat se va produce grindină.
Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm se va mentine la valori scăzute şi deosebit de scăzute, în sud-estul, estul, vestul și local în sudul și centrul țării. Pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, estul și centrul Olteniei, vestul, nordvestul și sudul Munteniei, local în vestul Crişanei, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime.
Regimul hidro-termic din aer și sol va permite desfășurarea în ritmuri normale a proceselor de germinare, răsărire și apariția primelor frunze la cerealierele de toamnă (rapiță, orz și grâu), precum și continuarea lucrărilor de însămânțare, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, condițiile agrometeorologice vor favoriza desfășurarea fazelor de maturare și coacere la culturile prășitoare și pomi-viticole, în aproape toată țara. Sub aspect fenologic, floarea-soarelui își va definitiva maturitatea deplină (90-100%), totodată continuându-se recoltarea, în aproape toate zonele de cultură. Cultura de porumb va parcurge maturitatea deplină (60-100%) și recoltarea, la nivelul întregii țări. Sfecla de zahăr va înregistra îngroșarea axei hipocotile, precum și acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful, maturitatea tehnologică și recoltarea. În majoritatea plantațiilor, atât pomii fructiferi, cât și vița de vie vor parcurge acumularea zaharurilor, maturarea fructelor/boabelor/lemnului, îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor, precum şi recoltarea. Funcție de data semănatului, rapița și orzul de toamnă se vor afla predominant la germinare-răsărire (10-30%), precum și apariția primelor frunzelor (2-6 frunze), totodată extinzându-se suprafețele însămânțate. Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar în zilele cu precipitații.