Colectarea door to door, soluţia pentru atingerea ţintelor de reciclare asumate în faţa UE

29 Mai 2015
Colectarea door to door, soluţia pentru atingerea ţintelor de reciclare asumate în faţa UE
România poate ajunge la 50% ţintă reciclare deşeuri municipale în anul 2020 aşa cum şi-a asumat în faţa Uniunii Europene. Creşterea de la pragul de 3%, cât este în prezent, până la ţinta de 50% se poate face prin implicarea cetăţenilor în procesul de colectare “door to door”, afirmă Karmenu Vella, comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime şi Pescuit.
“Economia verde a devenit una dintre priorităţile mele, pentru că protejează mediul înconjurător şi ajută economiile Uniunii Europene să devină competitive. Pentru îndeplinirea acestor obiective trebuie să ne asigurăm că avem un management al deşeurilor eficient, generat de o legislaţie foarte bine pusă la punct. Ţări precum România vor putea beneficia cel mai mult de pe urma acestui sistem. România nu începe acest proces de la zero, a dovedit deja că poate face performanţă în domeniul energiei regenerabile. România deţine toate instrumentele necesare pentru a atinge pragul de 50% reciclare deşeuri municipale până în 2020, cea mai importantă dintre soluţiile oferite fiind implicarea cetăţenilor în acest proces, prin colectarea 'door to door'', a susţinut Vella în discursul transmis organizatorilor celei de-a treia conferinţe anuale a Societăţii Europene a Reciclării, organizată de Asociaţia Planeta Verde.

Bani din gunoaie
Colectarea “door to door” presupune amenajarea unor spaţii speciale la scara blocului unde fiecare locatar să poată depună pachetele sau sacii cu gunoaiele selectate în boxe special amenajate pentru fiecare sortiment. Avantajul acestui sistem constă în mobilizarea locatarilor să folosească acest sistem care asigruă câştiguri directe. Un astfel de sistem a fost implementat deja la Giurgiu unde în schimbul unui kilogram de hârtie, oamenii primesc până la 25 de bani. Pentru un kilogram de plastic, 88 de bani. Cantitatea de gunoaie strânsă este cântărită, iar contravaloarea va fi scăzută din factură. Anual, fiecare român produce 346 de kg de gunoi menajer. Din această cantitate, aproximativ 40% este reciclabilă. La nivel naţional, din cele peste 340 de kg de gunoi abia dacă se aruncă selectiv puţin peste 8 kg, adică aproximativ 6%.

Obligaţiile de reciclare vor creşte

Legislaţia UE în acest domeniu are drept scop prevenirea sau reducerea impactului ambalajelor asupra mediului. Aceasta îşi propune să ofere un nivel ridicat de protecţie a mediului şi să garanteze funcţionarea pieţei interne prin eliminarea obstacolelor în calea comerţului, a distorsionării pieţei şi a restrângerii concurenţei.
La nivel european se prefigurează creşterea până la 70 — 80% a obligaţiilor de reciclare globale, începând cu anul 2020.
În prezent, România are obligaţii anuale de reciclare şi valorificare pe fluxuri de deşeuri: ambalaje, DEEE-uri, baterii, uleiuri, anvelope etc. Obligaţiile de reciclare pentru fluxul de ambalaje şi deşeuri revin, în acest moment, industriei, prin producătorii şi importatorii de bunuri ambalate, şi autorităţilor locale.
Ţara noastră nu are ţinte anuale pentru deşeul municipal (deşeul generat în gospodării), principala obligaţie legislativă în acest sens fiind, pentru anul 2020, de reciclare a 50% din deşeul municipal.
 

Alte stiri din Verde

Ultima oră