Sute de mii de oameni au semnat o petiţie pentru a opri compania Shell să foreze în Alaska

16 Mai 2015
Sute de mii de oameni au semnat o petiţie pentru a opri compania Shell să foreze în Alaska
Recent, administraţia Barack Obama a aprobat o solicitarea companiei Shell privind începerea exploatării zăcămintelor de petrol din largul coastelor statului Alaska, în Oceanul Arctic.
„O victorie pentru industria petrolieră şi o înfrângere pentru organizaţiile ecologice”, a subliniat New York Times. Administraţia Statelor Unite a anunţat că a aprobat exploatarea zăcămintelor de petrol din largul Alaskăi, punând unele condiţii, iar compania Shell a promis că va lua măsuri speciale de securitate pentru a evita orice accident ecologic.

Shell cerea de ani întregi autorizaţie pentru a exploata zăcăminte în apele reci ale Mării Chukchi, unde specialiştii estimează că sunt 15 miliarde de barili de petrol.

Decizia Departamentului american de Interne a generat furia organizaţiilor ecologice, care de ani de zile cer blocarea propunerilor de extragere a petrolului din zona Arctică. Un incident de genul poluării produse în 2010 în Golful Mexic ar avea consecinţe grave în Oceanul Arctic. În 2010, o platformă petrolieră - Deepwater Horizon - a explodat în Golful Mexic, omorând 11 muncitori şi generând scurgerea a milioane de barili de petrol în apă.

Specialiştii atrag atenţia că Marea Chukchi este unul dintre cele mai periculoase medii pentru extragerea petrolului. Zona este foarte departe de orice aşezare umană, cea mai apropiată staţie a Pazei de Coastă care poate interveni în cazul unui accident fiind la 1.600 de kilometri.

Singur împotriva unei forţe financiare

Înainte de a ajunge în oceanul Arctic, nava-gigant a companiei Shell trebuie să treacă prin Seattle, iar acolo există o persoană care o poate întoarce din drum: primarul ecologist Ed Murray. Acesta a transmis deja companiei că nu are permisiunea să își opereze platformele petroliere în Seattle, însă răspunsul celor de la Shell a fost că vor opri în port, indiferent dacă autoritățile sunt de acord sau nu cu asta.

Primăria din Seattle nu a acordat companiei Shell autorizația necesară pentru a acosta în port și pentru a efectua lucrările de întreținere pe platformă, iar primarul Ed Murray a declarat că „Shell ar putea primi amenzi zilnice pentru nerespectarea acestor ordine”.

Ecologiștii s-au mobilizat și în spaţiul virtual, pentru a-l susţine pe primarul din Seattle. „Ed Murray trebuie să decidă acum dacă va renunța la luptă sau va merge până la capăt pentru a salva Arctica. Știm că e de partea noastră, dar e nevoie de mult curaj pentru a face față uneia dintre cele mai puternice companii din istorie. Hai să îi arătăm lui Murray că întreaga lume e alături de el și de cetățenii orașului Seattle și sprijină orice inițiative luate pentru a opri forările în Arctica. Semnați acum petiția urgentă”, îndeamnă comunitatea Avaaz.

Petiţia, semnată până azi, la ora 11:00, de peste 700.000 de oameni de pe întreaga planetă, le adresată lui Ed Murray și aleșilor locali din Seattle:

„În calitate de cetățeni ai planetei, profund îngrijorați de efectele schimbărilor climatice, vă cerem să nu permiteți companiei Shell să folosească portul Seattle pentru a pregăti activitățile de forare în Arctica, ale căror urmări vor fi catastrofale. E un moment cheie de care depinde capacitatea noastră de a opri încălzirea globală galopantă. Suntem alături de dvs. pentru a ne proteja viitorul și susținem orice măsuri pe care le puteți lua pentru a nu permite companiei Shell să sfideze legea cu o acostare în portul Seattle, inclusiv prin suspendarea autorizațiilor și contractelor care fac posibil acest lucru.” (A.O.P.)

Dacă doriţi să vă alăturaţi acestui demers, intraţi și semnaţi petiţia aici:

https://secure.avaaz.org/ro/shell_drilling_loc/?cEDDjbb

Alte stiri din Verde

Ultima oră