Ariile naturale protejate, situri Natura 2000, sunt în pericol. Comisia Europeană a demarat la finalul anului 2014 un proces de evaluare a Directivelor Natura 2000 care protejează habitatele animalelor sălbatice și cele mai valoroase zone naturale ale statelor membre ale Uniunii Europene.
În urma procesului de evaluare, Comisia Europeană ia în considerare slăbirea directivelor care reglementează ariile naturale protejate şi a demarat un proces de consultare publică a cetăţenilor UE. Consultarea publică a început pe 30 aprilie şi este programată să dureze până pe 24 iulie 2015, perioadă în care puteţi completa on-line formularul care conţine o serie de întrebări despre cele două directive care ar putea fi modificate: Păsări şi Habitate.
Organizaţiile de protecţie a mediului s-au mobilizat şi au demarat campania „Alertă pentru natură” în care se strâng semnături pentru menţinerea prevederilor actuale ale celor directive. Campania este organizată de Birdlife, European Environmental Bureau, WWF și Friends of the Earth Europe și susținută de circa 100 de ONG-uri la nivel european.
Ariile protejate ocupă 23% din teritoriul României
În România există 531 de situri Natura 2000 acoperind circa 23% din suprafața țării. Deși legislația națională care transpune Directivele Natura 2000 în România este departe de a oferi o protecție completă, iar problemele de implementare sunt constatate frecvent, o slăbire a acestor acte normative ar conduce la o situație mai gravă decât cea curentă, lipsind autoritățile de mediu și organizațiile nonguvernamentale de aceste instrumente importante pentru conservarea ultimelor colțuri de sălbăticie ale țării noastre.
Semnează petiţia!
În cazul în care Directivele Natura 2000 sunt deschise spre revizuire, România va avea probabil cel mai mult de pierdut din punct de vedere al diversității naturale și al zonelor sălbatice (precum pădurile virgine, defilee, râuri sau pajiști naturale), avertizează WWF România.
Pentru a împiedica acest lucru, românii sunt chemați să utilizeze petiția din campania „Alertă pentru natură”, disponibilă aici. Pe site veţi găsi un formular în limba română cu răspunsuri preselectate. Tot ce trebuie să faceţi este să completaţi datele personale şi să trimiteţi mai departe formularul dvs.
În prima săptămână de campanie, care este susținută de aproximativ 100 de organizații non-guvernamentale din Europa, peste 100.000 de oameni au semnat petiția.