Doar 3 din 10 români colectează separat deşeurile de ambalaje ajutând la reciclarea acestora, deşi peste 9,4 milioane de oameni au acces la infrastructura de colectare.
În primele 3 luni ale anului, în cele 46 de oraşe înscrise în competiţia „Orașul Reciclări” au fost colectate separat și reciclate aproximativ 4.000.000 de kilograme de deșeuri de ambalaje, dintre care peste 1.300.000 de kilograme de plastic şi metal, aproximativ 2.000.000 de kilograme de hârtie-carton și peste 400.000 de kg de sticlă, potrivit unei statistici realizată de Eco-Rom Ambalaje, organizatorul competiţiei.
Competiţia „Orașul Reciclării” are ca obiectiv creşterea gradul de implicare al primăriilor în dezvoltarea și eficientizarea sistemului de colectare separată a deșeurilor de ambalaje, în parteneriat cu industria, astfel încât cantităţile reciclate să crească şi ţara noastră să îndeplinească obiectivele de reciclare din ce în ce mai mari. Obiectivele de reciclare a deșeurilor de ambalaje vor crește de la 55% în prezent până la 80% în 2030, coform calendarului aprobat de Uniunea Europeană.
Unde se colectează selectiv
Cele 46 de municipii și orașe înscrise în competiția reciclării sunt: Adjud, Aiud, Arad, Bacău, Bârlad, Braşov, Brăila, Sectorul 6 Bucureşti, Sectorul 1 București, Câmpia Turzii, Câmpina, Călărași, Cluj Napoca, Constanţa, Craiova, Deva, Drobeta Turnu Severin, Făgăraş, Fălticeni, Focşani, Galaţi, Gura Humorului, Iaşi, Mediaş, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Otopeni, Piteşti, Ploieşti, Rădăuţi, Reşiţa, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sighetu Marmaţiei, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Târgovişte, Târgu Jiu, Târgu Secuiesc, Tulcea, Vaslui și Zalău.
La finalul celor 6 luni, câștigătorul va obține titlul de ,,Orașul Reciclării” și marele premiu: un Parc Tematic în valoare de 12.000 euro, un spațiu inedit de relaxare amenajat cu mobilier realizat din deșeuri reciclabile. Municipalitatea clasată pe locul al II-lea se va bucura timp de o săptămână de vizita autocarului hich tech “Laboratorul Verde al Reciclării” prin care elevii claselor a III-a vor învăța, într-un mod dinamic și creativ, despre importanța colectării separate pentru protejarea mediului. Oraşul care va obține locul al III-lea va beneficia de o campanie de informare și conștientizare a populației cu privire la importanța separării deșeurilor de ambalaje, în valoare de 3.000 de euro, realizată cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje.
50% dintre români au acces la colectarea selectivă
Anul trecut, românii au reciclat 54.126 tone de deşeuri de ambalaje generate în gospodăriile populaţiei, cu 55% mai mult decât anul anterior. Tot mai multe localităţi au acces la colectarea separată a deşeurilor de ambalaje numărul acestora crescând de la 464 de localităţi în 2013, la 527 de localităţi la finalul anului 2014. În prezent, aproximativ 50% din populaţia României – circa 9,4 milioane de români – pot colecta separat deşeurile de ambalaje prin serviciul dezvoltat de Eco-Rom Ambalaje în parteneriat cu autoritățile locale și operatorii de salubritate desemnați. În cadrul acestor parteneriate, Eco-Rom Ambalaje a oferit autorităților locale peste 20.000 de containere, sprijină financiar serviciile de gestiune a deşeurilor şi realizează campanii de informare locale şi naţionale.