Atenţie ! Europa pierde, anual, 970 de milioane de tone de pământ

12 Sep 2015
Atenţie ! Europa pierde, anual, 970 de milioane de tone de pământ
970 de milioane de tone de pământ dispar în fiecare an în Europa, respectiv două tone şi jumătate la hectar. Deşi este considerat un fenomen natural, această eroziune a solurilor îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă prin rapiditatea cu care se derulează. Centrul European pentru Cercetare, autorul studiului publicat în Environmental Science and Policy, spune că, în acest ritm, fenomenul este cu dificultate unul reversibil. Deoarece pentru recuperarea unui centimetru de sol este necesar un secol.

Potrivit hărţii realizate de Centrul European pentru Cercetare, eroziunea cea mai puternică se înregistrează în bazinul mediteranean. Terenurile de aici sunt în mare parte abrupte, un alt factor de eroziune.

Astfel, Italia pierde în fiecare an 8,46 tone de pământ la hectar, urmată de Luxemburg (2 tone), Polonia (960 kg).
Finlanda, situată printre ţările europene cu cea mai mare suprafaţă împădurită, nu suferă decât foarte puţin de fenomenul eroziunii solurilor.
In Franţa se înregistrează 2,25 tone la hectar pierderi de pământ. Cercetătorii consideră că, pentru conservarea durabilă a solurilor, este necesar ca aceste piederi să se fie sub 2 tone.

Din păcate, acest fenomen provoacă şi scăderea fertilităţii solurilor. Humusul, stratul superior, bogat în nutriernţi indispensabili creşterii vegetaţiei, este primul afectat de eroziune. Lipsit de aceste substanţe, solul este sărăcit. Potrivit cercetătorilor, terenurile cultivate riscă să nu mai fie rentabile în următorii ani, dacă fenomenul se derulează în acelaşi ritm alert.

 

 

Alte stiri din Verde

Ultima oră