Lacul Văcăreşti a devenit astăzi de dimineaţă punctul de atracţie principal al celor care iubesc natura. Peste 500 de voluntari au participat la activitatea de ecologizare a lacului Văcăreşti, organizată cu prilejul Zilei Internaţionale a Parcurilor Naturale. La acţiunea de curăţare a lacului Văcăreşti, desfăşurată sub deviza ,,Delta Dunării sprijină Delta Bucureştilor”, au participat peste 500 de voluntari dotaţi cu kit-uri de ecologizare.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Graţiela Gavrilescu nu s-a dat în lături şi a participat şi ea la acţiunea de curăţare de gunoaie a zonei care urmează în scurt timp să fie declarată Parc Natural şi arie protejată.
Evenimentul, realizat împreună cu Asociaţia Parc Natural Văcăreşti şi Let’s Do It Romania! s-a bucurat de prezenţa şi susţinerea marelui sportiv român Ivan Patzachin, a primarului general al Capitalei Sorin Oprescu, a primarului sectorului 4 Cristian Popescu – Piedone, a secretarilor de stat în MMAP Anne Jugănaru şi Iulian Jugan, dar şi a guvernatorului Administraţiei Rezervaţiei Biosferei ”Delta Dunării”, Eduard Simion.
Joi se decide soarta parcului
"Săptămâna viitoare, pe 28 mai, Proiectul de Hotărâre privind avizarea suprafeţei administrative ce va urma să facă parte din aria naturală protejată Parcul Natural Văcăreşti va fi supus aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti" a declarat primarul general Sorin Oprescu, prezent la acţiune.
Potrivit unui comunicat emis de PMB, pe baza punctului de vedere solicitat de municipalitate în data de 9 aprilie 2015, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor a transmis pe 21 mai 2015 — în calitate de administrator al zonei — clarificările legate de suprafaţa viitorului Parc Natural Văcăreşti şi susţinerea studiului de fundamentare.
"În aceste condiţii, s-a decis ca există documente revizuite care permit reintroducerea pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti a proiectului de hotărâre privind avizarea suprafeţei administrative ce va urma să facă parte din aria naturală protejată Parcul Natural Văcăreşti", se arată într-un comunicat al Primăriei.
”Realizarea Parcului Natural Văcăreşti reprezintă o oază de aer curat dar şi o posibilitate de a îndeplini toate cerinţele europene, atingând ţintele privind suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor. Românii, şi observaţi că nu zic doar bucureştenii, îşi doresc să aibă un astfel de parc în România, aşa cum există şi în Brazilia, în Argentina, ca să nu mai spunem şi de ţările europene”, a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.
Proiectul transformării Lacului Văcăreşti în arie naturală protejată se bucură de acceptul Academiei Române prin Comisia Monumentelor Naturii, sprijin din partea organizaţiilor internaţionale RAMSAR (Convenţia Internaţională a Zonelor Umede) şi WLI (Wetland Link International).
Un miracol al naturii
Pe locul construcţiilor abandonate din groapa Văcăreşti s-a dezvoltat în ultimii ani un ecosistem natural neaşteptat de bogat. Pe cele 190 de hectare se întind canale, lacuri în miniatură, alături de vegetaţie specifică zonelor umede. Peste 90 de specii de păsări (ulii, fazani, raţe sălbatice - dintre care numeroase ocrotite prin convenţii internaţionale), mamifere, peşti, amfibieni şi-au făcut adăpost în ”Delta” Văcăreşti.
Zona lacului Văcăreşti ar putea deveni o atracţie turistică, un loc de recreere şi un spaţiu de convieţuire în armonie între vieţuitoarele sălbatice şi comunitatea locală.
Situaţia juridică a terenului este unul dintre motivele care au împiedicat până acum transformarea lacului Văcăreşti în Parc Natural. “În momentul în care Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti va fi emisă şi conform Ordonanţei 57, proprietarii terenurilor de aici vor fi despăgubiţi, iar cu toţii vom beneficia de un plus de aer curat benefic sănătăţii noastre. Cu toţii ne dorim să trăim într-un mediu curat şi să fim şi sănătoşi”, a mai spus ministrul Mediului.