Cu un an și jumătate înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, Federația Internațională de Scrimă (FIE), reunită într-un congres extraordinar la Lausanne, a aprobat revenirea în competiție a sportivilor ruși și belaruși, scrie Le Monde.
Prin urmare, aceștia vor putea participa la evenimentele din circuitul mondial, calificându-se la Jocurile Olimpice din 2024 (26 iulie-11 august 2024), care încep la începutul lunii aprilie 2023, fără a prejudeca participarea lor la eveniment. Scrima devine astfel primul sport care reintegrează sportivii din Rusia și Belarus sub un steag neutru, la un an de la excluderea lor din cauza războiului din Ucraina.
Reacția Federației Ucrainene de Scrimă a fost rapidă: „Suntem profund șocați și revoltați de această decizie și convocăm imediat o ședință a prezidiului pentru a decide cu privire la răspunsul nostru la decizia FIE și la un eventual recurs”, a spus federația într-o declarație .
Decizia FIE, care se referă la probele individuale și pe echipe, lasă totuși decizia în mâinile CIO deoarece va intra în vigoare din aprilie 2023 „sub rezerva eventualelor recomandări/decizii viitoare ale CIO” , a spus o federație națională care a luat parte la congresul extraordinar. „Primul pas este făcut. Sunt recunoscător colegilor din federațiile străine” , a salutat Ilgar Mamedov, președintele Federației Ruse de Scrimă, citat de agenția de presă RIA Novosti.
„Există o singură rezervă, revenirea nu va avea loc înainte de jumătatea lunii aprilie ”, a spus el.
Înainte de acest vot, Federația Ucraineană de Scrimă a solicitat excluderea de pe ordinea de zi a chestiunii acestei reintroduceri, dar cererea sa nu a primit voturile necesare în rândul celor 136 de alegători.
Organismul internațional a fost nevoit să se poziționeze din cauza începerii iminente a fazei de calificare la Olimpiada de la Paris, care se va desfășura până în primăvara anului 2024, cu opt etape de Cupă Mondială, un campionat european și un campionat mondial permițându-le să acumuleze puncte până pe 31 martie, 2024, înainte de evenimente suplimentare pe zone geografice. Acest sistem complex, care duce la o clasare individuală și pe echipe, face ca performanța colectivă să fie deosebit de importantă: pentru fiecare armă (sabie, floreta și spadă) și gen, cele mai bune patru națiuni, precum și alte patru echipe calificate pe continent, se pot califica la olimpiadă.