Tribunalul pentru sport a respins cererea SUA de a redeschide cazul Jordan Chiles

13 Aug 2024
Tribunalul pentru sport a respins cererea SUA de a redeschide cazul Jordan Chiles

Curtea de Arbitraj pentru Sport a respins luni cererea USA Gymnastics de redeschidere a cazului în punctajul exercițiului olimpic de gimnastică la sol, la o zi după ce Comitetul Internațional Olimpic a declarat că medalia de bronz a lui Jordan Chiles va fi realocată Anei Bărbosu, scrie New York Times

Instanța a decis sâmbătă că o anchetă a antrenorului lui Chiles - care a ridicat scorul gimnastei americane și a pus-o pe medalia de bronz - a fost invalidă, deoarece a avut loc la patru secunde după ce intervalul de un minut pentru o astfel de provocare s-a închis.

Acest lucru a determinat Federația Internațională de Gimnastică să-și modifice clasamentul exercițiilor de sol, coborând Chiles pe locul cinci și a determinat CIO să-și ajusteze medaliile în consecință.

Totuși, USA Gymnastics a declarat duminică că a primit dovezi video care arată că antrenorul Cecile Landi a făcut apel la 47 de secunde după ce scorul lui Chiles a fost afișat - 13 secunde pe panou - și a prezentat dovezile la CAS pentru revizuire.

Ea a declarat luni că își va continua procesul de apel la Tribunalul Federal Elvețian.

USA Gymnastics a fost notificată luni de Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS) că regulile lor nu permit reconsiderarea unei hotărâri arbitrale chiar și atunci când sunt prezentate noi dovezi concludente”, se arată în comunicat. „Suntem profund dezamăgiți de notificare și vom continua să urmărim toate căile posibile și toate procesele de apel, inclusiv la Tribunalul Federal Elvețian, pentru a asigura scorul, plasarea și acordarea de medalii corecte pentru Jordan”

CAS nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Decizia de luni este cea mai recentă dintr-un dus-întors complex între federațiile naționale de gimnastică și entitățile internaționale. Vine la o săptămână după unul dintre cele mai emoționante momente ale Jocurilor, care s-a încheiat cu Chiles pe podium și Bărbosu în lacrimi.

Chiles a fost ultima dintre cei nouă concurenți din finala la sol. Având nevoie de un 13,7 pentru a egala gimnastele române Bărbosu și Sabrina Maneca-Voinea pe locul trei, ea a primit inițial un scor de 13,666 de la arbitri.

Dar Landi a trimis o anchetă pentru a contesta scorul de dificultate al rutinei lui Chiles. Arbitrii i-au acordat un 0,1 suplimentar, ridicându-i scorul la 13,766 și trecând-o pe locul trei.

Echipa României a sesizat ulterior Curtea de Arbitraj Sportiv, susținând că ancheta lui Landi a venit după intervalul de un minut. Instanța a fost de acord și a spus că contestația a întârziat cu patru secunde. Hotărârea sa a invalidat scorul lui Chiles.

Instanța a respins o parte din cererea românilor: ca toate cele trei gimnaste să fie medaliate cu bronz.

Alte stiri din Sport

Ultima oră