Tragedia Emmei Răducanu

18 Apr 2024
Tragedia Emmei Răducanu

Emma Raducanu se chinuie să-și egaleze forma de câștigătoare la US Open, scrie o analiză The Spectator

Este greu să nu-ți pară puțin rău pentru Emma Răducanu, cea care a fost salutată drept următoarea jucatoare important în tenis după victoria ei de poveste la US Open 2021. Avea doar 18 ani când a câștigat la Flushing Meadows, un triumf de Grand Slam obținut la doar trei luni după ce și-a terminat liceul. A făcut să se vorbească fără suflare despre ea că ar fi o superstar a tenisului care se naste o dată într-o generație – o britanică Serena Williams, nu mai puțin.

Cât de absurd sună toate astea doar trei ani mai târziu: Răducanu își câștigă acum cei mai mulți bani din reclame comerciale, mai degrabă decât să câștige marile turnee de tenis. Este un fel de tragedie sportivă. Sentimentul unui mare potențial sportiv neîmplinit până acum aruncă un nor peste orice altceva, inclusiv asupra milioanelor de oferte de sponsorizare care i-au ieșit în cale de când a apărut pe scenă.

     Viitorul arată întotdeauna luminos și fiecare revenire, cum ar fi cea de aseară, este tratată ca o adevărată afacere

Cât de bogata este Răducanu? Ea și-a înființat compania Harbour 6 Ltd în 2020 și este unicul director și singurul angajat. Răducanu a câștigat 9,6 milioane de lire sterline în anul care s-a încheiat pe 28 februarie 2023. Câștigurile totale ale carierei lui Răducanu din premiile în bani din tenis sunt de doar 3,2 milioane de lire sterline. Ofertele sale profitabile de sponsorizare au făcut-o super-bogată. Lista sponsorilor ei corporativi este impresionanata: Porsche, Tiffany, Dior, British Airways, Evian, Wilson, Nike, HSBC și Vodafone. Nu e rău pentru un jucător aflat în prezent pe locul 303 în lume.

Răducanu a devenit o vedetă peste noapte după ce a câștigat US Open în ceea ce a fost doar al doilea turneu de Grand Slam al ei. A fost o poveste care să încălzească chiar și cele mai reci inimi. Zâmbetul ei de câștig și calmul remarcabil au făcut-o una dintre cele mai vândute personalități ale sportului din lume.

Cu toate acestea, lucrurile au început să se înrăutățească destul de repede când a venit vorba de tenisul propriu-zis. La Wimbledon, în 2021, a fost forțată să se retragă din meciul din turul al patrulea, deoarece se lupta cu o problemă legată de anxietate. De fapt, Răducanu a avut dificultăți de formă și accidentări aproape continuu. Ea și-a schimbat antrenorii de mai multe ori și tinde să facă titluri în ultimul timp mai mult pentru aparițiile ei la evenimentele celebrităților decât pentru orice fapte pe terenul de tenis.

Până și exuberanța ei tinerească părea să dispară la un moment dat. Într-un interviu, ea a recunoscut o anumită naivitate cu privire la lumea tenisului și a speculat că s-ar fi profitat de ea: „Trebuie să fii atent pentru că sunt mulți rechini acolo... mă văd ca pe o pușculiță. .'

Este adevărat că nu totul a fost un dezastru pe teren. Ieri Raducanu a invins-o pe fostul numarul unu mondial Angelique Kerber. Dar nemțoaica s-a întors de curând din concediul de maternitate.

În ianuarie, Răducanu a fost eliminată în turul doi al Australian Open, după ce chineza Yafan Wang a învins-o în trei seturi. S-a luptat cu o boală la sfârșitul meciului, părând să aibă dificultăți de respirație, strângându-și pieptul și abdomenul. Mai târziu a fost pus pe seama unei dureri de stomac. Tocmai se întorsese la turneu de tenis, după ce a ratat cea mai mare parte a sezonului 2023 pentru a avea trei operații – atât la încheietura mâinii, cât și la gleznă. Ea a venit la turneul din Australia spunând că e o „jucătoare mai bună” decât înainte de operații. Nu era.

Viitorul arată întotdeauna luminos și fiecare revenire, cum ar fi cea de aseară, este tratată ca o adevărată afacere. Devine o temă prea familiară, speculațiile crescând că ea este fragilă în ceea ce priveste mintalul și corpul. Ar putea fi prematur, dar este corect să spunem că, cu fiecare an care trece, triumful ei de la US Open arată din ce în ce mai mult ca unul unic.

Suporterii ei ar spune că Răducanu are doar 21 de ani și are o mulțime de ani în joc înaintea ei. Ea a avut o ascensiune fulgerătoare până în vârf, cu tot hype-ul și publicitatea aferente. Însemna că nu a avut șansa să se aclimatizeze la rigorile circuitului de turnee și să aibă șansa de a crește și de a se maturiza departe de lumina reflectoarelor. Poate ca da, poate ca nu. Nimeni nu ii va putea lua vreodată gloria triumfului ei la US Open, chiar dacă șansele ca ea să devină o mare tenismenă în modelul Serenei Williams par exagerate. Deocamdată. A fi multimilionar se poate dovedi a fi un fel de compensație.

Alte stiri din Sport

Ultima oră