Secretul antrenorului lui David Popovici: cum a reușit să transforme un puști talentat într-un campion mondial

09 Ian 2023
Secretul antrenorului lui David Popovici: cum a reușit să transforme un puști talentat într-un campion mondial

Înotătorul român David Popovici (18 de ani) a prins locul 10 în topul celor mai buni sportivi ai anului 2022, întocmit de cotidianul francez L'Equipe.Jurnaliștii cotidianului din Hexagon au întocmit topul celor mai buni sportivi ai anului 2022, iar David Popovici a prins ultimul loc, al zecelea, cu 98 de puncte.

Dincolo de talentul, rezistența, capacitatea de concentrare a unor sportivi ca David Popovici sau Robert Glință, există această asistență neîntreruptă și răbdătoare a antrenorului care nu stă în lumina reflectoarelor și nu urcă pe podium. „Cheia în relația cu sportivii este să le dai uneltele cu care să se motiveze”, declara Adrian Rădulescu recent, pentru un film-portret.

Întrebat de jurnaliști, David Popovici relata că între copiii pe care îi antrena Rădulescu circula vorba „ne dă greu, dar e de treabă”.

Se pare că secretul reușitelor fabuloase ale lui Popovici stă în abilitatea antrenorului de a-l motiva, fiind dublată de faptul că cei doi au ”crescut” împreună. Antrenorul lui David are doar 32 de ani și-l antrenează de la 9 ani. Și-au petrecut tot timpul împreună și rezultatele nu au întârziat să apară. 

”Îl văd zilnic pe David la antrenamente și cunosc pregătirea pe care o face. Este o confirmare a muncii sale și a întregii echipe. Noi am îndrăznit să visăm, dar ne-am asumat și efortul necesar. M-am așteptat să fie competitiv, dar ne-am focusat pe obiectivele de timp. Dacă le îndeplineam fără medalie, noi eram încântați”, declara în urmă cu puțin timp antrenorul campionului mondial legat de talentul copilului său, determinarea cu care luptă până la final, dar și surprizele pe care le face echipei sale care au depășit chiar și cele mai optimiste scenarii.

În luna mai 2022 Fundația pentru Comunitate i-a decernat lui Adrian Rădulescu Premiul Mentor pentru excelență în educație. În fiecare an, Fundația pentru Comunitate din Cluj selectează din peste o sută de propuneri zece mentori – profesori, antrenori, instructori, educatori – pe care îi premiază. Adrian Rădulescu, care a făcut el însuși natație de performanță până la vârsta de 15 ani, a mărturisit la Gala Mentor de la București că bunicul său l-a îndemnat să aleagă o stea pe cer și să o urmărească. Este calea succesului descrisă simbolic. A învățat să-i asculte pe ceilalți, să ghicească inclusiv din tăceri care le sunt dorințele și nevoile.

 

 

Alte stiri din Sport

Ultima oră