Agenţia Antidoping cere Kremlinului să-i oprească pe hackerii ruşi

15 Sep 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Agenţia Antidoping cere Kremlinului să-i oprească pe hackerii ruşi

Agenția Mondială Antidoping (AMA-WADA) a cerut guvernului Rusiei să intervină pentru încetarea atacurilor unui grup de pirați informatici, care a făcut miercuri noi dezvăluiri referitoare la 25 de sportivi care au participat la Jocurile Olimpice de la Rio din această vară, unul dintre acestea implicând România,scrie agerpres.ro.

"Condamnăm această activitate criminală și am cerut guvernului rus să facă tot ceea ce stă în puterea sa pentru ca aceasta să înceteze", a precizat directorul general al AMA, Oliver Niggli, într-un comunicat dat publicității joi.


Conform acestuia, furtul de date din calculatoarele AMA ar reprezenta "represalii" după măsurile luate de agenție în lupta împotriva dopajului din Rusia, țară care a primit sancțiuni dure, care au mers până la excluderea totală a echipei sale de atletism din competițiile internaționale, inclusiv Jocurile Olimpice.
Grupul de hackeri ruși cunoscut drept APT28 și Fancy Bears a publicat pe internet noi informații confidențiale ale Agenției Mondiale Antidoping (AMA-WADA) legate de sportivi care au participat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, iar printre aceștia să numără și canotoarea română Roxana Cogianu. Potrivit documentului, testele antidoping ale Roxanei Cogianu au relevat prezența unei substanțe interzise, dexametazonă, dar canotoarea avea autorizație pentru folosirea acesteia.


În prima sa acțiune, grupul Fancy Bears, a publicat date confidențiale legate de jucătoarele americane de tenis Serena și Venus Williams, gimnasta americană Simone Biles și baschetbalista americană Elena Delle Donne.


Miercuri, ministrul rus al Sportului, Vitali Mutko, a asigurat că țara sa nu are nicio legătură cu hackerii din grupul Fancy Bears.
"Cum puteți spune că aceștia sunt pirați informatici ai Rusie? Acuzați Rusia pentru orice", a declarat Mutko de la Atena, unde s-a aflat în calitate de președinte al Federației ruse de fotbal, cu ocazia alegerii noului conducător al UEFA.

Alte stiri din Sport

Ultima oră