Mina de diamante a Barcelonei sau tiki-taka cu gloria

04 Iun 2015
Mina de diamante a Barcelonei sau tiki-taka cu gloria
La Masia este un simbol al succesului , o denumire magica care fascineaza milioane de copii ce viseaza sa cunoasca gloria pe terenul de fotbal. Asa e cunoscuta Academia de Tineret a Barcelonei deoarece copiii veniti din intreaga lume sunt cazati intr-o casa de piatra din apropierea stadionului Camp Nou. Masia, in spaniola , este un substantiv comun care denumeste o ferma, sau o casa traditionala construita, de regula, din piatra. La Masia are ceva mai mult de 300 de ani dar evident ca a fost renovata cand a fost cumparata de club in 1950.

Cantera si Futbol Base. Toti cei selectati sa joace fotbal in sistemul Barcelonei sunt trimisi in 12 echipe impartite pe grupe de varsta.Selectia incepe la 6-7 ani pana la echipa B,unde varsta oscileaza de la 16-17 ani pana la cei de 25 de ani. Varsta e un criteriu al succesului in scoala Barcelonei. La 16 ai sanse de intra in prima echipa dar la 25 de ani jucatorii nu mai pot evolua decat la Barcelona B daca nu au prins un transfer in alta parte. Toti cei care fac parte din sistemul La Masia sunt denumiti canteros- de la cantera, adica mina de diamante, denumire metaforica pentru ce vrea sa obtina clubul de la micutii fotbalisti.
Dar esenta acestei strategii il reprezinta futbol base sau futbol formativo. Altfel spus, filosofia de joc, tactica si modul de abordare a unui meci de fotbal.

Momentul magic al lui Cruyff
. Barcelona s-a transformat intr-un mare club in momentul venirii lui Cruyff, ca antrenor, in 1988.
Marele jucator olandez a jucat la Barcelona iar in momentul cand s-a transferat de la Ajax,in 1972, a facut valva suma transferului :1 milion de dolari, prima data cand se ajungea la o asemenea cifra.(Evident ca suma starneste acum zambete dar in acea vreme jucatorii se transferau ,de regula, doar pe cateva zeci de mii de dolari iar jucatorii erau platiti, in cazul vedetelor, doar cu cateva sute de mii de dolari pe an).
Prima masura pe care a luat-o olandezul a fost obligativitatea aceluiasi sistem de joc la toate echipele,de la cea pricipala pana la copii de 6-7 ani. Adept al marelui inovator Rinus Michels, al carui elev a fost, Cruyff a cerut folosirea si perfectionarea a ceea ce pe vremea lui Guardiola a primit denumirea de tiki-taka: posesie prelungita care sa creeze acele culoare de acces rapid si securizat spre poarta adversa, situatii de joc in care Barcelona sa aiba mereu un jucator in plus.
Alta inovatie adusa de Cruyff, revolutionara in acea epoca, cand se practica jocul in forta si conta fizicul jucatorilor, a fost punerea in prim plan a calitatilor tehnice dar si a inteligentei in joc (Carles Rexach, colaborator al lui Cruyff in acea perioada, este cel care i-a convins pe sefii Barcelonei sa-l cumpere pe Messi desi nu corespundea cerintelor fizice impuse de club).

Apare Guardiola.Cruyff a fost demis in 1996 in urma unui conflict cu sefii clubului si a inceput o perioada haotica in care s-au perindat mai multi antrenori iar stilul de joc s-a schimbat de la an la an.S-a intamplat insa un lucru uimitor: nimeni nu s-a mai interesat de stilul de joc practicat in La Masia, jocul de posesie tiki-taka, dar pe care prima echipa nu-l folosea. Asa a aparut Guardiola, antrenor la canteranos, si care, tot prin interventia lui Cruyff, a fost numit principal la prima echipa. Toti copiii din academie, obisnuiti cu jocul de posesie, au fost promovati la prima echipa si au transpus noul sistem de joc ce avea sa faca furori.
Asa a inceput legenda  Barcelonei...(G.V.)

 

Alte stiri din Sport

Ultima oră