Genial în Qatar, internaționalul argentinian în vârstă de 35 de ani și-a ghidat echipa și un întreg popor către Cupă, scrie un editorial Le Figaro
Lionel Messi și Diego Maradona, aceeași luptă. Asemenea bătrânului său răposat și învingator în 1986, „Pulga” a condus o echipă argentiniană lipsita de talente individuale dar cu o inimă mare către încoronarea supremă, singurul trofeu care lipsea din lista sa, Cupa Mondială.
Invingător în sferturile de finală ale ediției 2018 în fața argentinianului, Kylian Mbappé se vedea din nou rege. Va veni, fără îndoială, și vremea lui. Dar încă trăim în lumea lui Messi, mai bun ca oricând la 35 de ani, după mai bine de cincisprezece ani la cel mai înalt nivel și 1003 meciuri profesioniste, între naționala, FC Barcelona și Paris SG. Indestructibil.
Lider, motor, ghid al echipei lui Lionel Scaloni, cel care e orginar din Rosario a terminat cu șapte goluri (chiar în spatele lui Kylian Mbappé, 8 goluri) într-un turneu peste care a zburat după lovitura unei prime înfrângeri în fața Arabiei Saudite (1-2). Mexicani, polonezi, australieni, olandezi, croați și francezi au fost avertizați, îi cunoșteau manierele, driblingurile, chemările, totul. Cu Messi, nu există secrete. Dar un mare jucător nu este imprevizibil, este de neoprit. Iar argentinianul numărul 10 a fost astfel în Qatar.
„Little big man” și-a realizat visul, cel al zecilor de mii de suporteri adunați în tribunele de la Lusail și în sfârșit al unei întregi națiuni înnebunite după fotbal. O Argentina care l-a văzut de mult mai mult ca un catalan, un jucător din afară, decât unul de-al ei. Trebuie spus că Messi a părăsit țara natală în 2000 pentru a se alătura Barcelonei, la doar 13 ani, și de aceea nu a avut ocazia să creeze legături sstrânse cu țara-mamă. Mai ales că argentinienii lui sunt obișnuiți cu exuberanța, nebunia blândă, căldura. El este chiar opusul. Monstru rece.
Deși cel interesat s-a distrat spărgând ideile preconcepute în timpul acestei Cupe Mondiale, apărând ca lider incontestabil, distrându-se cu suporterii și... dând cu pumnii când vine cineva să-l încurce, ca in acel sfert de finala furtunoasă împotriva Olandei. Și asta chiar dacă gruparea argentiniană, devotată cauzei sale, este formată din mai mulți bodyguarzi, primul fiind numit Rodrigo De Paul.
Fără îndoială că această încoronare, a treia pentru Argentina după 1978 și 1986, va ajunge să facă din Messi copilul drag al unei Argentine care va rămâne veșnic orfană de Diego Maradona. Numărul 30 de la Paris SG nu va avea niciodată carisma delirantă a lui El Pibe de Oro, nu va avea eșecurile, defectele lui. Messi este o mașinărie. Dar cum să nu se plece în fața talentelor sale, a devotamentului său față de echipa națională și față de țara sa? Ca să nu mai vorbim de calitățile lui, pe care nu ne vom lua osteneala să le descriem aici așa cum sunt cunoscute și recunoscute. La fel și pentru lista de premii, statisticile și înregistrările sale de tot felul...
Se va aminti, însă, că Messi, blestemat, a pierdut trei finale de Copa America (2007, 2015, 2016) și una la Cupa Mondială (2014) înainte de a câștiga primul său titlu major cu selecția sa, Copa America în 2021. Un moment puternic, l-a eliberat fără îndoială de o oarecare presiune înainte de a ateriza la Doha.
Messi și-a speriat admiratorii, el care a declinat în ultimii săi ani la Barça și a fost doar o umbră a lui în timpul primului său sezon la Paris. Dar acum e istorie antică. Acum se află în largul lui la Paris cu soția sa Antonella și cu cei trei fii ai lor. Și se vede pe teren, fie în "Rouge et Bleu", fie cu Argentina. Rămâne de văzut dacă va decide să închidă acest triumf în selecție, dacă va alege să depășească actualul sezon și contractul său la PSG înainte de a pleca în exil. Exemplul lui Cristiano Ronaldo îl va invita poate să nu facă prea mult. Locul lui în istorie este deja sigilat. Deasupra.