John McEnroe: „Organizatorii Roland-Garros au făcut o mare greșeală cu Djokovic”

05 Iun 2024
John McEnroe: „Organizatorii Roland-Garros au făcut o mare greșeală cu Djokovic”

Finalist cu doar patruzeci de ani în urmă, legendarul John McEnroe, în vârstă de 65 de ani, a vorbit timp de aproximativ douăzeci de minute cu Le Figaro.

Purtând un tricou al grupului rock american Queens of Stone Age, „prieteni buni”, spune el, cel care a câștigăt de 7 ori Grand Slam, chitarist, consultant pentru mass-media, a vorbit despre tenis, fara sa uite de academia lui, acasă la New York, academie  susținută din 2019 de programul BNP Paribas Mac 1.

  • LE FIGARO. - Ce vă inspiră abandonul lui Novak Djokovic ?

JOHN McENROE. - Punându-l pe Djokovic , 37 de ani, la ora 22:30 (contra lui Musetti în turul 3 ) fara sa știi cât va dura meciul lui, a fost o mare greșeală din partea organizatorilor. Vremea era foarte rea, iar ei se aflau într-o situație dificilă. Înțeleg că au vrut să recupereze întârzierile, dar au existat și alte soluții pentru a termina celălalt meci (Bergs vs. Dimitrov). Novak fusese deranjat de genunchi de câteva săptămâni. A trebuit să adoarmă la 7 dimineața și să revină să joace o zi și jumătate mai târziu (împotriva lui Cerundolo în optimi) . Este o provocare pentru oricine. A trebuit să lupte din nou 5 seturi, asta e prea mult. Același lucru pentru Novak. Dacă nu putem spune cu siguranță, acesta poate fi unul dintre motivele pentru care s-a rănit la genunchi. În orice caz, nu tratezi un jucător așa, și cu atât mai puțin pe cel mai bun din lume,.Și terminarea unui meci la 3 dimineata dă tenisului o imagine proastă. O finală a Cupei Mondiale FIFA începe la 10:30 p.m.?

  • După retragerea lui Djokovic, cine va câștiga Roland-Garros ?

Când a început turneul, a fost cel mai deschis din ultimii douăzeci de ani și apariția lui Rafa (Nadal). Inițial am pariat pe Zverev. Alcaraz poate câștiga evident, Sinner are și profilul potrivit pentru a câștiga. Evident că nu mai au probleme fizice. Rafa, dată fiind starea de sănătate, a fost complicat să-l vezi triumfând din nou anul acesta, dar hei, a câștigat de 14 ori, iată, lucrurile merg bine pentru el.

Alcaraz este jucătorul meu preferat. El știe să facă totul. Este atât de complet pentru vârsta lui (...) Nu am văzut niciodată un jucător atât de puternic la acea vârstă

John McEnroe
  • Ești mai Alcaraz sau mai Sinner (se înfruntă vineri în semifinală) ?

Alcaraz este jucătorul meu preferat. El știe să facă totul. Este atât de complet pentru vârsta lui. Este greu să nu iubești felul în care vorbește și joacă. Nu am văzut niciodată un jucător atât de puternic la acea vârstă. Părea imposibil după ce i-am cunoscut pe cei trei cei mai mari din toate timpurile. Cred că va inspira o mulțime de tineri. El aduce electricitate în joc. E grozav de urmărit. Sinner este și el impresionant. Aceasta va fi o mare rivalitate.

  • Ți-ai încheiat cariera de simplu la 34 de ani . Ce te inspiră despre Wawrinka sau Murray, care continuă să joace la peste 37 de ani ?

Am jucat până la 34 de ani și am crezut că este suficient. Sunt surprins că mai pot juca la acest nivel. Mai presus de toate, că mai vor să joace. Am avut copii mici, era greu să jonglez cu ei. Este nevoie de un nivel mare de dedicare. Pe care majoritatea oamenilor nu o au. Richard (Gasquet) este, de asemenea, un bun exemplu de cineva care și-a dat seama că iubea jocul chiar mai mult decât credea când avea douăzeci de ani.

  • Ai avut deseori probleme cu corpul de arbitraj. Ce părere ai despre arbitrajul video, care se va răspândi în 2025 ?

Dacă o tehnologie ia decizia corectă cu siguranță, este evident mai bună pentru jucători. Nu vrem ca un tușier să facă o greșeală sau ca un arbitru să ne facă să pierdem meciul. Dacă aș fi avut această tehnologie, aș mai fi avut unul sau două degete mijlocii, pentru că am irosit multă energie când am țipat la ei, dar aș fi fost și mai enervant pentru oameni...

  • Finala pierdută, chiar aici, acum patruzeci de ani, te gândești des la asta ?

În fiecare an, întotdeauna există cineva care să-mi vorbească despre acest meci. Și, când mă întorc aici, mă gândesc cu siguranță la asta. Acesta este cel mai mare regret al meu. Ar fi trebuit să câștig această finală. Jucam tenisul vieții mele. Îl bătusem pe Lendl de mai multe ori pe zgură înainte de French Open. Eram la 5 puncte de victorie și eram puțin slăbit. Era într-o condiție fizică mai bună decât mine la final și am pierdut. Această înfrângere a fost cea mai rea pe care am trăit-o. Dar, știi, uneori ceea ce este mai bun vine din cel mai rău. După această înfrângere, am câștigat celelalte două turnee de Grand șlem (Wimbledon și US Open) și am avut cel mai bun record de peste un an în era Open ( 82 de victorii pentru 3 înfrângeri ). Săptămâna trecută, am fost numit cavaler al Legiunii de Onoare de către președintele Macron. Nu știu dacă asta s-ar fi întâmplat dacă aș fi câștigat Roland-Garros în 1984.

  • Te-ai imaginat într-o zi ca un Cavaler al Legiunii de Onoare ?

Nu, desigur. Peste cincisprezece ani, sper, îmi voi spune că aceasta este una dintre cele mai fericite zile din viața mea. Primind această distincție din mâinile președintelui francez, care știe clar tenisul și îl iubește, și auzindu-l vorbind timp de cincisprezece minute despre povestea mea, înconjurat de soția mea, unul dintre copiii mei, frații mei, nepoții mei și verii mei, a fost suprarealist și mișcător în acest Palat Elysée, care este Casa Albă a voastra.

Cheia pentru a fi un antrenor bun este să poți face ceea ce este mai bine pentru jucător, mai degrabă decât să-l forțezi să facă ceea ce crezi tu că ar trebui să facă.

John McEnroe
  • Ce jucător ai antrena astăzi ?

Greu de spus, pentru că telefonul nu sună des. Nu am lucrat prea mult cu profesioniști. Am lucrat cu Milos Raonic, a ajuns în finala de la Wimbledon (2016), a fost distractiv să colaborez part-time, nu full-time. Cheia pentru a fi un antrenor bun este să poți face ceea ce este mai bine pentru jucător, mai degrabă decât să-l forțezi să facă ceea ce crezi tu că ar trebui să facă. Pentru mine, Juan Carlos Ferrero (antrenorul lui Alcaraz) este destul de calm, Alcaraz este complet diferit, dar este un mix bun.

  • Tenisul masculin american așteaptă primul titlu de Grand Slam din 2003...

Pariez pe Ben Shelton. Are calități fizice superioare celorlalți. Taylor Fritz este într-adevăr un jucător foarte bun, dar îi este mai greu să facă un pas înainte în Grand Slams. Tommy Paul este foarte solid, Frances Tiafoe are multe calități, Sebastian Korda la fel. Dar cel pe care pariez este Ben (Shelton), nu neapărat la Roland Garros, ci la Wimbledon sau pe teren dur la US Open sau Australian Open.

  • Va ieși într-o zi un campion din academia ta ?

Acum doisprezece, treisprezece ani, scopul meu a fost să fac din tenis un sport dinamic, interesant și accesibil în zona New York, pentru că acolo jucăm US Open. Tenisul ocupă prea mult locul doi acasă. Tinerii au posibilitatea de a practica o mulțime de sporturi. Iar cei mai buni sportivi pot fi găsiți în fotbalul american sau baschet. Dacă acest tip de atlet s-ar putea concentra în primul rând pe tenis, am avea din nou mari campioni, sunt sigur. Avem nevoie de vedete, cel puțin printre bărbați. Printre femei, se numărau, evident, surorile Williams și acum Coco Gauff. Mi-ar plăcea ca oamenii să învețe volei în academia mea. Dar ideea este să mergi și la școală, pentru că în caz că nu merge cu tenisul, mai ai speranța de a avea o viață bună. Majoritatea jucătorilor nu vor deveni profesioniști. Uneori, părinților le este greu să înțeleagă asta...

Alte stiri din Sport

Ultima oră