Jocurile Paralimpice: Eduard Novak, medaliat cu argint la Tokyo. Primul ministru în funcție care participă la JO Paralimpice

27 Aug 2021 | scris de A.V.
Jocurile Paralimpice: Eduard Novak, medaliat cu argint la Tokyo. Primul ministru în funcție care participă la JO Paralimpice

Ciclistul român Eduard Novak, nimeni altul decât ministrul Tineretului şi Sportului, a cucerit medalia de argint în proba de urmărire individuală pe 4.000 m (categoria C4), vineri, pe Velodromul Izu, la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Novak este primul ministru în funcție care participă la Jocurile Olimpice sau Paralimpice şi primul ministru în funcţie medaliat în istoria Jocurilor.

Novak a fost învins în finala pentru medalia de aur de slovacul Jozef Metelka, în ciuda unui start mai bun.

Metelka a fost mai bun şi în calificările de vineri, fiind înregistrat cu timpul de 4 min 22 sec 772/1000, nou record mondial. Novak a sosit al doilea, în 4 min 31 sec 212/1000.

Novak a adus astfel prima medalie a delegaţiei României la Jocurile Paralimpice de la Tokyo şi a patra din palmaresul său. Eduard Novak (44 ani) mai are un aur în 2012, la Londra (ciclism – urmărire individuală, categoria C4), un argint în 2008 la Beijing (ciclism – contratimp, cat. LC2) şi un alt argint la Londra în 2012 (ciclism – contratimp, cat. C4).

Bilanţul României în istoria Jocurilor Paralimpice este completat de medalia de bronz câştigată de Alex Bologa, în 2016, la Rio (judo – cat. 60 kg).

Vicepremierul Kelemen Hunor l-a felicitat pe ministrul Sportului, Eduard Novak, pentru medalia de argint câştigată la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, subliniind că este mândru de reuşita acestuia.

„Argint pentru Novak Eduard! Ministrul Sportului a câştigat argintul la proba sa favorită, cursa de urmărire individuală 4.000 m. De acum, nu doar că el este primul ministru în funcţie care participă la Jocurile Paralimpice, ci şi primul care câştigă o medalie atât de importantă! Felicitări, Ede! Suntem mândri de tine!”, a scris Kelemen Hunor, vineri, pe Facebook.

UPDATE

Premierul Florin Cîţu l-a felicitat, vineri, pe ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, pentru medalia de argint obţinută la Tokyo şi a urat succes tuturor sportivilor români aflaţi în competiţie.

„Încă o medalie pentru România! Felicitări, Eduard Novak pentru argintul obţinut la proba de urmărire individuală 4.000 m pe velodrom la Jocurile Paralimpice, care se desfăşoară în aceste zile la Tokyo. Un ministru bun, un sportiv performant! Baftă în continuare! Mult succes tuturor sportivilor care fac parte din delegaţia României la Jocurile Paralimpice! Mândri de voi!”, a scris Cîţu, pe Facebook.

Alte stiri din Sport

Ultima oră