Jocurile Olimpice de la Rio au costat 13,2 miliarde de dolari

15 Iun 2017 | scris de Radu Popescu
Jocurile Olimpice de la Rio au costat 13,2 miliarde de dolari

Costul Jocurilor Olimpice de vară care au avut loc anul trecut la Rio de Janeiro a crescut la 43,3 miliarde reali (13,2 miliarde dolari), cu 14,5 miliarde reali mai mult decât se prevedea inițial, conform date publicate de Agenția federală pentru Moștenirea olimpică (AGLO), informează Reuters.,scrie agerpres.ro.

 

Bugetul original, stabilit în momentul în care Brazilia câștigat dreptul de organizare a Jocurilor, în anul 2009, era cifrat la aproximativ 28,8 miliarde reali.

Totalul anunțat miercuri ar putea înregistra în continuare creșteri, însă se înscrie în cifrele care au fost revizuite înaintea startului primei Olimpiade pe care a găzduit-o vreodată America de Sud.

Costul JO de la Rio este inferior celui înregistrat cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2012 de la Londra, competiție pentru organizarea căreia autoritățile britanice au cheltuit 8,92 miliarde lire sterline (14,3 miliarde dolari), însă chiar și așa este mai mult decât dublu față de media cheltuielilor pentru găzduirea unei Olimpiade de vară, conform unui studiu realizat în 2015 de Universitatea Oxford și Said Business School, Jocurile de la Rio.

Potrivit AGLO, pentru construcția bazelor sportive necesare găzduirii Jocurilor de la Rio s-au cheltuit 7,23 miliarde reali.

Site-ul sportiv Globo precizează, la rândul său, că proiectele de infrastructură s-au ridicat la valoarea de 26,7 miliarde reali, alte 9,2 miliarde reali fiind costurile de exploatare.

Rio de Janeiro, care a găzduit Jocurile Olimpice în august și pe cele Paralimpice în luna septembrie, a fost criticat pentru lipsa unui plan legat de moștenirea olimpică, unele dintre arene fiind abandonate la scurt timp după ceremonia de închidere. Au fost puse, de asemenea, sub semnul întrebării alte proiecte de infrastructură, inclusiv noua linie de metrou, care nu asigura în totalitate legătura până la principalul Parc Olimpic.

Oficialii brazilieni au recunoscut că planificarea moștenirii olimpice a reprezentat o provocare majoră, însă fac eforturi pentru rezolvarea acestei probleme.

"Nu este ușor să gestionezi moștenirea olimpică", a declarat președintele AGLO, Paulo Marcios Dias Mello. "Londra, de exemplu, a avut nevoie de doi ani pentru a livra moștenirea și chiar și în acest moment există investiții publice în această moștenire. Chiar dacă nu am răspuns așteptărilor tuturor, va fi o ușurare să vedem că că ceea ce avem aici nu vor fi 'elefanți albi" (arene abandonate)", a adăugat oficialul brazilian.

Alte stiri din Sport

Ultima oră