New York Tiems îi dedică un amplu material Marthei Karolyi, aflată la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice în calitate de coordonator al lotului feminin al SUA, medaliat, marţi, cu aur în concursul pe echipe, în care prezintă trăirile antrenoarei la Rio, secretul succesului şi dorinţa ei de a petrece 4-5 luni pe an în România,scrie news.ro
La cele 11 ediţii ale JO la care a participat ca antrenoare sau coordonatoare a lotului de gimnastică, Martha Karolyi, deseori cu o faţă de piatră şi cu o atitudine serioasă, a plâns de două ori. Prima dată a fost în 1976, când ea şi soţul ei, Bela, au condus-o pe Nadia Comăneci la medalia de aur la individual compus. A doua oară a fost marţi, la JO de la Rio.
Aşezată pe locul ei în Rio Olympic Arena, chiar deasupra bârnei, ochii Marthei s-au umezit în spatele ochelarilor urmărindu-şi echipa cum domină şi câştigă medalia de aur. Echipa americană a fost strălucitoare - cea mai bună din toate timpurile, a recunscut Karolyi după aceea - şi a surclasat Rusia, impunându-se cu 8,2 puncte avans, o diferenţă uriaşă într-un sport în care notele se exprimă la miimi de punct.
Chiar înaintea festivităţii de premiere, echipa SUA a mers la Karolyi pentru a sărbători. La JO de la Londra, în 2012, unde echipa SUA a câştigat de asemenea aurul, gimnastele s-au numit ele însele "Fiorosul Cinci". De data aceasta, sportivele i-au spus lui Karloyi că echipa vrea să fie cunoscută ca "Ultimul Cinci'. Parţial deoarece aceasta este ultima ediţie a JO în care echipele sunt compuse din câte cinci gimnaste. La următoarea ediţiei, echipele vor fi formate din patru sportive. Dar mai mult pentru că este ultima Olimpiadă a lui Karolyi. Ea are 73 de ani şi, după 40 de ani în gimnastică, se va retrage la finalul competiţiei de la Rio.
Auzind că echipa vrea să o omagieze, Karolyi a început să lăcrimeze. Şi-a strâns gimanstele pentru o îmbrăţişare în grup şi le-a spus că le iubeşte.
"Nu sunt o persoană sentimentală. Sunt cunoscută ca fiind foarte tare. Dar am simţit ceva. 'Oh, ce se mi se întâmplă? Ce este asta?'",a spus Martha după concurs. Apoi a făcut o pauză.
"Este doar Ultimul Cinci", a adăugat ea, înainte de a lăcrima din nou. "Este sfâşietor."
Sfâşietor deoarece, într-o săptămână, o viaţă de succes în elita gimnasticii va ajunge la final. Nu poate dura la nesfârşit, până la urmă. Karolyi spune că este timpul pentru ea să devină din nou o persoană normală. Planul ei, dezvăluit de Bela, este să-şi viziteze familia în ţara sa natală, România, poate să petreacă patru sau cinci luni pe an acolo.
Cariera ei a fost extraordinară. La mijlocul anilor 70, ea şi Bela au început să antreneze împreună în România şi au devenit un cuplu puternic în sport. El era persoana furtunoasă, cea emoţională. Ea era tehnicianul tăcut care ştia exact cum să facă o gimnastă să dea ce este mai bun. Şi de-a lungul anilor au antrenat atât de multe mari sportive.
În Româna, a fost Nadia Comăneci. Apoi, după ce s-au mutat în SUA, a fost Mary Lou Retton, care a câştigat medalia de olimpică de aur la individual compus în 1984. Următoarea a fost Kim Zmeskal, campioana mondială la individual compus din 1991, şi Kerri Strug, dulceaţa JO de la Atlanta din 1996.
Abia în 2001, Martha Karolyi a preluat coordonarea lotului feminin, în locul lui Bela, care s-a retras după dezamăgitoarea Olimpiadă din 2000, în care echipa SUA a terminat pe locul 3. Atunci a început oficial sistemul cantonamentului semicentralizat, pe care soţii Karolyi l-au pus în aplicare.
Potrivit acelui sistem, gimnastele se antrenau cu antrenorii personali, dar participau lunar la un stagiu de o săptămână cu echipa, pentru a fi evaluate de staful lotului olimpic.
"Cred că pregătirea în stagii a reprezentat cheia. Era locul unde eram evaluate şi comparate una cu alta, într-un mod sănătos. Nu am fi fost aici fără acel sistem", a declarat Aly Raisman, căpitanul echipei care marţi a obţinut medalia olimpică de aur.
Cantonamentul era ţinut la ferma de 800 de hectare a soţilor Karolyi, din mijlocul Pădurii Naţionale Sam Houston, la nord de Houston. Acolo locuiesc soţii Karoly. Tot acolo Martha Karolyi îşi focaliza ochii săi căprui pe fiecare gimnastă, căutând căile de a-i imbunătăţi performanţele. Sportivele au început să meargă în cantonament de la 9-10 ani, pentru ca viitoarele superstaruri să fie descoperite şi transformate în campioane devreme.
În cantonament, gimnastele stau în camere împreună, mănâncă împreună şi îşi petrec timpul împreună. Antrenorii socializează şi ei, ceea cea făceau rar în trecut, şi schimbă informaţii între ei despre metodele de pregătire.
"Odată ce stabileşti un sistem şi uneşti gimnastele şi antrenorii, vei îmbunătăţi performanţele în fiecare an şi noi asta am făcut în acest fel. Cred că în acest moment, de aceea putem spune că SUA domină lumea gimnasticii", a explicat Martha Karolyi.
În ultimii 15 ani, SUA a fost medaliată la fiecare ediţie a CM şi JO în concursul pe echipe, cucerind şapte medalii de aur (campioană olimpică în 20012 şi 2016). SUA este prima ţară care îşi apără titlul olimpic după România, în 2000 şi 2004