Gianni Infantino acuză criticii Qatarului de ipocrizie și rasism: „Mă simt gay, handicapat, arab... Și mă simt​​​​​​​ și ca o femeie!”

19 Noi 2022
Gianni Infantino acuză criticii Qatarului de ipocrizie și rasism: „Mă simt gay, handicapat, arab... Și mă simt​​​​​​​ și ca o femeie!”

Președintele FIFA Gianni Infantino și-a deschis conferința de presă de dinaintea Cupei Mondiale cu un monolog de 57 de minute în care s-a străduit să se justifice acuzăndu-i pe criticii occidentali de ipocrizie și rasism, scrie The Guardian.  „Nu mai criticați Qatarul. Lăsați oamenii să se bucure de această Cupă Mondială.”

Într-un discurs de 57 de minute care a stârnit frecvent exclamații de uimire, Infantino a susținut că națiunile occidentale nu sunt în măsură să dea lecții de moralitate Qatarului, având în vedere comportamentul lor trecut și actual.

„Ni s-au spus multe, multe lecții de la unii europeni, din lumea occidentală”, a spus el. „Cred că pentru ceea ce am făcut noi europenii în ultimii 3.000 de ani ar trebui să ne cerem scuze pentru următorii 3.000 de ani înainte de a începe să dăm lecții de morală oamenilor.”

Infantino a minimalizat îngrijorarea cu privire la faptul că fanii LGBTQ+ se confruntă cu pericole într-o țară în care homosexualii riscă tortura și închisoarea și a insistat că Qatarul – cu ajutorul FIFA – a reformat drepturile lucrătorilor.

Discursul a început cu Infantino părând să sugereze că propriile sale experiențe ca fiu al imigranților italieni în Elveția i-au oferit o înțelegere profundă a lucrătorilor migranți și a altor minorități din Qatar.

„Astăzi mă simt din Qatar”, a spus el. „Astăzi mă simt arab. Astăzi mă simt african. Astăzi mă simt gay. Astăzi mă simt cu handicap. Astăzi mă simt [ca] un muncitor migrant”.

El a adăugat: „Desigur că nu sunt din Qatar, nu sunt arab, nu sunt african, nu sunt gay, nu am dizabilități. Dar știu ce înseamnă să fii discriminat, să fii hărțuit, ca străin într-o țară străină. În copilărie am fost agresat – pentru că aveam păr roșu și pistrui, plus că eram italian, așa că imaginați-vă.”

Mai târziu a subliniat că, în monologul său de deschidere, el ratase jumătate din populația lumii. „Și mă simt și ca o femeie!” a adăugat Infantino.

Infantino a susținut apoi că, așa cum Elveția ca țară a progresat în multe probleme și Qatarul a făcut progrese. Într-adevăr, el a remarcat că FIFA a fost un far călăuzitor pentru a ajuta la îmbunătățirea situației lucrătorilor migranți prin eliminarea sistemului kafala care lega lucrătorii de angajatori, introducând un salariu minim și protecții termice.

Anul trecut, The Guardian a raportat că cel puțin 6.500 de lucrători migranți au murit în Qatar de când au început pregătirile pentru Cupa Mondială. Cu toate acestea, Infantino a spus că astfel de critici sunt ipocrite, având în vedere că 25.000 de migranți au murit efectiv încercând să intre în Europa din 2014.

„Qatarul le oferă această oportunitate”, a spus el. „O fac într-un mod legal. Noi, în Europa, ne închidem granițele. Nu permitem practic niciun lucrător din aceste țări care încearcă să vină să lucreze legal în țările noastre.

„Cei care ajung în Europa, sau cei care vor să vină în Europa, trebuie să treacă prin călătorii foarte dificile. Doar câțiva supraviețuiesc. Deci, dacă îți pasă cu adevărat de destinul acestor oameni – acești tineri – Europa poate face așa cum a făcut Qatar. Creați niște canale, niște canale legale, pentru a crește procentul acestor lucrători care vin în Europa. Dă-le ceva de lucru. Oferă-le un viitor.”

Și mai controversat, Infantino a insistat că drepturile LGBTQ+ vor fi protejate în Qatar în timpul Cupei Mondiale . „Au confirmat și pot confirma că toată lumea este binevenită. Dacă ai o persoană ici și colo care spune contrariul, nu este opinia țării, cu siguranță nu este părerea Fifa', a spus el.

„Vrei să stai acasă și să spui cât de răi sunt acești arabi, acești musulmani, pentru că nu este permis să fii gay public. Cred că ar trebui permis. Dar este un proces lung. Dacă cineva crede că loviturile și critica vor obține ceva, ei bine, vă pot spune că va fi exact invers. Vor închide mai multe uși.”

Infantino i-a acuzat și pe jurnaliştii care au pus la îndoială dacă există „fani falși” care susțin Anglia la această Cupă Mondială a rasismului. „Poate cineva care poate arăta ca un indian să nu aclame Anglia, Spania sau Germania?” el a intrebat. „Știi ce este asta? Acesta este rasism. Acesta este rasism pur. Și putem opri asta.”

El a apărat și interzicerea alcoolului de pe stadioane introdusă cu două zile înainte de începerea turneului, ceea ce i-a pus în panică vineri pe oficialii și sponsorii FIFA. „Dacă aceasta este cea mai mare problemă pe care o avem pentru Cupa Mondială, atunci voi demisiona imediat și voi merge la plajă să mă relaxez”, a glumit el. „Cred că dacă timp de trei ore pe zi nu poți bea o bere, vei supraviețui.

„Aceleași reguli se aplică în Franța, Spania, Portugalia și Scoția. Aici a devenit un lucru mare, pentru că este o țară musulmană? Nu știu de ce. Am încercat și de aceea vă ofer modificarea târzie a politicii. Am încercat să vedem dacă este posibil.”

Infantino a mai susținut că orice critică la adresa acestei Cupe Mondiale ar trebui să fie îndreptată către el și nu către Qatar. „Puteți să mă răstigniți, sunt aici pentru asta”, a spus el. „Dar nu criticați Qatarul. Lăsați oamenii să se bucure de această Cupă Mondială.”

„Vrem să continuăm să scuipăm pe ceilalți pentru că arată diferit sau se simt altfel?. Apărăm drepturile omului. O facem în felul nostru. Obținem rezultate. Avem fani femei în Iran. Liga Femeilor a fost creată în Sudan. Să sărbătorim.”

Discursul lui Infantino a atras critici imediate din partea grupurilor pentru drepturile omului. „Comentariile lui Infantino au fost la fel de grosolane, pe atât de stângace și sugerează că președintele FIFA își obține punctele de discuție direct de la autoritățile din Qatar. Deviația și abaterea au fost întotdeauna în centrul eforturilor de PR ale Qatarului de a-și apăra eșecurile, iar acum președintele FIFA își face munca pentru ei.” a spus Nicholas McGeehan, directorul FairSquare.

„Pentru a îndepărta criticile legitime privind drepturile omului, Gianni Infantino respinge prețul enorm plătit de lucrătorii migranți pentru a face posibil turneul său emblematic – precum și responsabilitatea FIFA pentru acesta. Cererile de egalitate, demnitate și compensare nu pot fi tratate ca un fel de război cultural – sunt drepturi universale ale omului pe care FIFA s-a angajat să le respecte în propriul său statut” a spus Amnesty International.

Conferința de presă s-a încheiat cu directorul FIFA pentru relații cu mass-media, Bryan Swanson. „Stau aici ca bărbat gay în Qatar. Am primit asigurări că toată lumea va fi binevenită și cred că toată lumea va fi.

„Doar pentru că el [Infantino] nu este gay, nu înseamnă că nu-i pasă. El face. Tu vezi partea publică și eu văd partea privată. M-am gândit mult timp dacă ar trebui să spun asta. Am un sentiment puternic pentru asta.” a spus Swanson, fost reporter Sky Sports.

„Ne pasă de toată lumea la Fifa. Am o serie de colegi gay. Sunt pe deplin conștient de dezbatere și respect pe deplin opiniile oamenilor. Când spune că suntem incluzivi, asta vrea să spună.”

Alte stiri din Sport

Ultima oră