Fotbalul bucurestean este pe butuci. Sponsorii sunt putini si fara putere, iar Asociatia Municipala de Fotbal nu dezvolta nimic. De cateva luni, activitatea se desfasoara fara un presedinte. Vasile Avram este inchis, dar nimeni din gasca sa nu doreste organizarea unor alegeri prin care sportul rege din Capitala sa porneasca de la zero. Claudiu Baboia se numara printre cei care ar putea ocupa postul de presedinte al AMF Bucuresti si vorbeste deschis despre ceea ce se intampla in fotbalul mic si foarte mic de pe malurile Dambovitei. Arata cu degetul spre cei care sunt acum la putere, nu se sfieste sa dea nume si chiar avertizeaza ca se va ajunge la iesiri in strada.
Domnule Baboia, Vasile Avram este inchis de o buna bucata de timp. In aceste conditii, de ce nu se organizeaza alegeri la AMF Bucuresti pentru postul de presedinte ramas liber dupa incarcerarea lui Avram?
Claudiu Baboia: Cei care se afla acum in functie doresc o preluare tacita a “puterii”, precum intr-o dinastie, cu vaditul scop de a nu se schimba ceva in ceea ce priveste propriile lor persoane. Si aici ma refer la Marian Rusu, actualul presedinte al AMFB, fost angajat in cadrul Primariei Municipiului Bucuresti si actual director adjunct al ADIBI, o asociatie intre Consiliul Local al Municipiului Bucuresti si Consiliul Judetean Ilfov, sprijinit de catre cei care sunt acum in functii, respectiv Mihaela Bratu, secretar general, si cea care orchestreaza din umbra toate ilegalitatile, asa cum se exprima multi dintre participantii la competitii, existand in acest sens numeroase plangeri penale formulate impotriva ei de catre cei nedreptatiti. Un alt personaj este Costel Bantescu, un taximetrist inscaunat director al sectorului de competitii si presedinte al scolii municipale de antrenori. Ioan Vasile Bega este trezorierul care a "acoperit" sumele cheltuite in ultimii ani. Dragos Balta este mai nou “creierul” comisiilor jurisdictionale din cadrul AMFB dar si Nicolae Marodin este implicat. Este presedinte al Comisiei Municipale a Arbitrilor si se lauda ca este singurul presedinte de comisie care nu este retribuit, fiind un presedinte voluntar. De mentionat ca municipiul Bucuresti a ajuns la cel mai scazut nivel posibil din punct de vedere al performantelor arbitrilor, ajungandu-se pana la a se da teste fizice cu barem de promovare la nivelul anilor 1970, respectiv parcurgerea a numai 2700m in 12 minute. Daca adaugam si faptul ca foarte multi arbitri tineri, intre 18-23 ani, mentionandu-i aici pe Cezar Georgescu, 18 ani, arbitrul finalei Ligii a 4-a, editia 2014, Robert Georgescu, Adrian Diaconu, Sorin Ifrosa, Laurentiu Cale, Alexandru Nedea, Marius Soare, arbitrul finalei Cupei Romaniei, faza municipala, editia 2014, Alin Prosteanu, monitorizati pentru promovarea la Liga a 3-a, Radu Victor, Andreea Prodan, Cristian Marinescu, Marius Craciun, Cristian Ivana, refuza, conform propriilor spuse, sa mai participe la activitatea de arbitraj pana la schimbarea conducerii, putem avea oglinda completa a activitatii de arbitraj a bazei fotbalului bucurestean.
Poate functiona fotbalul bucurestean fara presedinte la AMFB?
Presedinte legitim al AMFB nu mai este din 2013. Asadar, ceea ce se intampla acum este in nota ultimilor doi ani. Judecatoria Sectorului 3 a spus, negru pe alb, inca din primavara lui 2014 ca ultimele alegeri au fost nestatutare! Rabdarea cluburilor a ajuns la final si este o chestiune de timp pana se vor organiza marsuri de protest impotriva celor care nu se dau plecati din functii.
Care au fost cele mai mari greseli comise de Avram?
In ultimii zece ani, in Bucuresti au inceput sa dispara cluburile “departamentale”, care erau finantate fie de institutii publice sau private, fie de oameni de afaceri importanti, pentru care bugetele acestor echipe erau sume derizorii. In locul lor, au aparut oameni tineri, antreprenori, care au infiintat scoli de fotbal moderne. Acesti antreprenori au investit banii lor in aceste scoli, nu banii unei intreprinderi, astfel incat ei nu au tolerat intotdeauna modul invechit de lucru de la AMFB. Principala greseala a lui Vasile Avram a fost ca a neglijat aceste cluburi si, mai mult, nu a respectat niciodata investitiile facute de proprietarii lor. A doua greseala a lui a fost lipsa totala de respect fata de regulamente si fata de lege, lipsa de respect care i-a atras, in final, doua condamnari cu inchisoarea. Da, spun doua, pentru ca putina lume stie, dar el ispaseste si o condamnare pentru infractiunea de fals in inscrisuri A aplicat o amenda de 20.000 lei unui club, Progresul Bucuresti, doar pentru a incerca sa-l opreasca dintr-un demers legal si statutar, respectiv convocarea unei adunari generale.
De ce va doriti postul de presedinte?
Daca nu esti intr-o functie de decizie, nu poti schimba lucrurile. Asadar, nu functia o “caut”, ci modalitatea de a schimba mersul fotbalului bucurestean, aflat pe o panta descendenta de 15 ani.
Gasca lui Avram conduce in continuare AMFB. Care este situatia reala? Le este frica sa predea stafeta de teama faptului ca imediat ar putea aparea in spatiul public nereguli mari savarsite de Avram sau Avram conduce AMF din inchisoare?
Gasca, asa cum o numesti tu, are o medie de varsta de peste 50 ani si lucreaza la fel ca in anii '60, cu faxuri si hotarari scrise cu pixul. In fiecare an, la Ministerul de Finante, AMFB raporteaza cheltuieli de aproximativ 8 miliarde de lei vechi, in conditiile in care toate cheltuielile lor sunt doar cele cu personalul, adica in jur de 10 angajati cu salarii foarte mici, si chiria sediului. Activitatea de fotbal propriu-zis, insemnand arbitraje, chirii la terenuri sau ambulante, o suporta integral cluburile! E clar ca aceste cheltuieli sunt nereale. Le este frica sa predea stafeta pentru ca ar iesi la iveala toate ilegalitatile comise.
Se zvoneste ca Zotta ar vrea sa candideze si el pentru postul de presedinte. Ce sanse aveti intr-un astfel de duel?
Am exact aceleasi sanse ca si impotriva altui contracandidat. Prefer sa-mi canalizez atentia catre ceea ce pot face eu si deloc catre alte dispute. Cred ca a venit timpul ca presedintele celui mai important judet din tara, ca numar de jucatori legitimati si ca echipe participante, sa primesca un manager in adevaratul sens al cuvantului, cu studii si realizari in domeniu.
Pentru a putea aspira la postul de presedinte, orice candidat trebuie sa fi fost sef de comisie ori conducator de club. Va incadrati dupa aceste cerinte?
Indeplinesc cerintele prevazute de Statutul AMFB pentru a fi eligibil in a candida la postul de presedinte, prin prisma activitatilor mele in cadrul FRF si a altor organisme sportive.
Cum va explicati faptul ca pana acum si-au anuntat intentia de a candida doi arbitri, dar nici un fost jucator, antrenor sau conducator? Nu mai sunt fotbalisti in Bucuresti?
Sunt convins ca vor fi si fosti fotbalisti care vor candida, dar, inaintea oricaror supozitii, trebuie stabilit un termen-limita pentru depunerea canidaturilor, fapt intarziat cu buna stiinta de cei care stau in scaunele executive. O spun clar, nu se doreste organizarea unor alegeri pentru a se intra in legalitate. De altfel, in cadrul echipei mele se vor regasi fotbalisti cu vechi state la nivelul primei ligi.
Cum va explicati faptul ca Bucurestiul nu are nici o echipa in L2, iar in L3 sunt doar Juventus si Metaloglobus?
Este rodul politicii duse de AMFB, care a ucis orice speranta de a investi a oamenilor care iubesc acest sport. Intr-o discutie avuta cu un presedinte important de club, acesta mi-a marturisit ca s-ar fi legat cu lanturi in Piata Universitatii pentru a nu se dezafecta cateva zeci de baze sportive, iar Avram ar fi putut face lucruri concrete in acest sens, dar s-a multumit sa stea in adapostul biroului si sa fie “reales” fara ca macar sa-i cunoasca pe cei care votau. Drept dovada, dupa ce cluburile au cerut convocarea unei Adunari Generale Extraordinare, Avram a inceput sa imparta echipamente sportive, mingi, dar si sa scada cuantumul taxelor, numai cu scopul de a se reduce la minim numarul contestatarilor. Aceste “donatii”, facute pentru prima data in cei 15 ani de domnie a sa, nu au avut girul Adunarii Generale. In plus, aceste “donatii” s-au dovedit a fi un mijloc de presiune pentru ca anumite cluburi sa isi schimbe pozitia vizavi de convocarea unei Adunari Generale Extraordinare. Si acest caz a ajuns pe masa procurorilor de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3. Juventus Bucuresti si Metaloglobus sunt conduse de catre doi oameni “nebuni” dupa fotbal, care investesc banii proprii, fara a urmari profitul, domnii Ionel Ciuclea si Imad Kassas.
De ce nu intervine FRF in scandalul de la AMFB?
FRF nu poate interveni decat cu recomandari, neavand prevederi statutare in acest sens, fapt petrecut inca din luna aprilie, cand a solicitat urgentarea procedurii de alegere a conducerii AMFB.
Cum veti schimba fata fotbalului bucurestean?
In prima faza vom informatiza sistemul de evidenta al jucatorilor legitimati, urmand ca in a doua faza sa incepem sa scadem contributiile financiare ale cluburilor. Acest lucru se va realiza printr-un control financiar strict al cheltuielilor Asociatiei, astfel incat sa dispara operatiunile financiare fictive, si o eficientizare a cheltuielilor reale. In cea de-a treia faza, ne dorim inceperea unui dialog real si concret cu autoritatile locale din Bucuresti pentru a stopa fenomenul desfiintarii bazelor sportive.
Ce va recomanda pentru postul de presedinte? Ce ati facut in ultimii cinci ani?
Activitatea pe care am desfasurat-o in cadrul FRF dar si realizarile in plan privat, si aici fac referire doar la fenomenul fotbalistic, prin organizarea si desfasurarea unor evenimente interne si internationale.
Bucurestiul este campioana in ceea ce priveste promovarile arbitrilor pe pile in loturile pentru ligile superioare. Poate fi combatut acest fenomen prin care tineri cu potential sunt marginalizati pentru a li se face loc feciorilor de fosti arbitri?
Rolul lui Avram, asa cum reiese din spusele unor aspiranti la locurile din loturile divizionare, a fost major in acest sens. Drept dovada, cei mai multi promovati au fost in perioadele in care el s-a aflat in fruntea CCA. Daca aceste promovari ar fi fost facute in mod corect, sunt convins ca mai multi dintre cei care au urcat in ierarhii in acei ani, s-ar mai fi aflat si acum in activitate. Din pacate, politica CCA este aceea de a face promovarile din birouri si deloc in a-i urmari, inclusiv pe plan local, pe cei care au aptitudini.
Un alt potential contracandidat ar putea fi Florin Chivulete. Daca acesta ar ajunge sa se dueleze in turul al doilea cu Costel Zotta, pe cine ai vrea sa voteze reprezentantii cluburilor?
Este imposibil sa se intample asta ceva. Chivulete nu indeplineste cerintele Statutului AMFB pentru candidatii la postul de presedinte.
Sistemul prin care este desemnata acum campioana municipala la fotbal va ramane acelasi si daca vei ajunge presedintele AMFB?
As prefera ca valorile sa fie condensate intr-o serie si sa nu mai fie inscrise, ca pana acum, pe baza unor cereri de admitere intr-un anumit esalon, doar cu scopul de a se colecta taxe mai mari. Aceasta intrebare merita o dezbatere mai ampla, alaturi de cei care reprezinta elita campionatului municipal, reprezentantii echipelor de seniori.
Se poate realiza o "unificare" a fotbalului din Bucuresti si Ilfov, astfel incat la nivelul L4 sa existe o singura serie?
Pentru moment, asa cum este prevazut si in Legea Sportului, acest lucru este imposibil, deoarece fiecare judet trebuie sa aiba campionat propriu, iar municipiul Bucuresti si judetul Ilfov sunt doua entitati distincte.
Merita sa te lupti pentru postul de presedinte al AMFB?
Da. Sprijinul aratat de cele 124 cluburi ma determina sa-mi duc promisiunile facute acestora pana la capat. Impreuna vom scoate la lumina fata fotbalului bucurestean.
Ce nu va doriti sa faceti ca presedinte al AMFB?
Sa insel asteptarile cluburilor.