„De ce asemenea îngrijorare?” : jucătoarea chineză Peng Shuai oferă un interviu în ziarul L’Équipe și spune că "nu a dispărut"

07 Feb 2022
„De ce asemenea îngrijorare?” : jucătoarea chineză Peng Shuai oferă un interviu în ziarul L’Équipe și spune că "nu a dispărut"

Fosta jucătoare de tenis, dispărută de la începutul lunii noiembrie după ce a acuzat un fost lider chinez că a forțat-o să facă sex, consideră că îngrijorările legate de dispariția ei sunt „exagerate”. Potrivit sportivei, care a răspuns jurnaliștilor de la L’Équipe, ea a fost cea care și-a șters mesajul în care îl acuza de viol pe un fost lider al țării sale. Fără a explica motivul.

 

Cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă care se desfășoară în China de vineri, jurnaliștii francezi de la L'Equipe au putut să o întâlneasca pe jucătorea chineza de tenis Peng Shuai după ce au solicitat acest lucru Comitetului Olimpic Chinez (COC). Cea care îl acuzase pe fostul vicepremier Zhang Gaoli că a violat-o înainte ca mesajul ei să fie cenzurat 30 de minute mai târziu, a fost însă însoțită, pentru acest interviu, de șeful de cabinet al COC.

"Agresiuni sexuale? Nu am spus niciodată că cineva m-a făcut să sufăr vreo agresiune sexuală", a spus ea în acest interviu publicat pe site-ul cotidianului de sport.

„N-am dispărut niciodată, toată lumea m-a putut vedea”, adaugă jucătoarea, explicând că „nu [s-a gândit] că va exista o asemenea îngrijorare”.

Pentru acest interviu foarte supravegheat, Peng Shuai a fost „însoțită de un membru al Comitetului Olimpic Chinez, o altă chinezoaică al cărei rol nu îl cunoaștem exact, dar care vorbea franceza”, a explicat la postul France Info luni, 7 februarie, Jérôme Cazedieu directorul editorial al L'Equipe. Câteva întrebări fuseseră trimise înainte de interviu.

„Am depășit întrebările adresate și ea a răspuns la toate întrebările într-un context cu totul particular, deoarece nu este liberă de cuvânt, nici de mișcări”, a insistat Jérôme Cazadieu.

„Un ton monoton, lipsit de emoții, aproape robotizat”


„Am rămas mereu în contact strâns cu prietenii mei apropiați”, a declarat jucătoarea pentru L’Équipe.

"Nu am dispărut niciodată. Doar mulți oameni, precum prietenii mei, inclusiv de la CIO, mi-au trimis mesaje și a fost destul de imposibil să răspund la atâtea mesaje", a adăugat ea.

„De aceea nu știu de ce s-a răspândit informația că am dispărut”.

Întrebată despre acest episod de jurnaliştii L’Équipe, ea răspunde „pe un ton monoton, fără emoţie, aproape robotizat”, a explicat Jérôme Cazadieu. Ea a fost cea care a șters acel mesaj, „pentru că am vrut”, justifică ea destul de simplu.

Peng Shuai explică că viața ei „este așa cum ar trebui să fie: nimic special...” Referindu-se la restul carierei, sportiva asigură că „[ar] fi o jucătoare profesionistă de tenis pentru totdeauna.”, chiar dacă „nu joacă în ultimul timp”. Ea anunță, în gol, că își încetează cariera profesională. „Va fi foarte greu să-mi găsesc nivelul fizic”, a spus ea, evocând dificultăți cu un genunchi. „Participarea mea la competițiile majore a fost deja redusă semnificativ” înainte de pandemia de Covid-19, explică ea.

„În primul rând, aș vrea ca oamenii să înțeleagă cine sunt: ​​sunt o fată complet normală. Uneori sunt calmă, alteori sunt fericită, alteori mă simt tristă, sau mă pot simți foarte stresată, sub o presiune foarte puternică... Toate emoțiile și reacțiile normale care trăiesc în femei, le experimentez și, de asemenea, le simt”, continuă ea.

 

„Un exercițiu de propagandă” spune BBC

„Acceptând condițiile regimului chinez (fără perspectivă critică) de a publica trei pagini a căror informație principală este sfârșitul carierei jucătorului, nu există nimic de care să fii deosebit de mândru” reacționează pe Twitter Christophe Carron directorul editorial al revistei Slate.

Într-un articol, corespondentul BBC pentru China, Stephen McDonell, scrie că L'Equipe „s-a angajat într-un exercițiu de propagandă. Ziarul a fost de acord să publice doar răspunsurile sportivului fără a adăuga niciun comentariu”.

Pe pagina de Facebook a cotidianului sportiv, mulți cititori sunt de aceeași părere. „Un țesut de minciuni pe care l-ați transmis cu drag... Discursul ei este igienizat și controlat...”, scrie un utilizator. „De ce participă L'Équipe la această mascarada?” întreabă un altul.

 

"Citiți printre randuri"

Invitat la postul France Info luni, 7 februarie, directorul editorial al ziarului sportiv Jérôme Cazedieu a recunoscut că răspunsurile lui Peng Shuai au fost adunate într-un „context foarte particular”, întrucât ea „nu este nici liberă în cuvântul ei, nici în mișcările ei”.

Cu toate acestea, este necesar ca cititorii să treacă dincolo de aceste răspunsuri și să „citim printre rânduri”, spune Jérôme Cazedieu. „Când explică că trăiește momente (...) când este stresată, cu presiuni puternice, este pentru mine de ordinul mesajului subliminal”, adaugă el.

„Scopul acestui interviu nu a fost acela de a avea un interviu cu Peng Shuai ca atare. Scopul a fost să o întâlnim, să demonstrăm faptul că nu am uitat-o” în timp ce Jocurile Olimpice au loc la Beijing și sunt în centrul știrilor. Și adaugă dorința sa ca „media și Comitetul Olimpic Internațional (CIO) să se angajeze să urmărească în continuare dosarul lui Peng Shuai” pentru a „nu o abandona”.

Sursa: France Info, Huffington Post

Alte stiri din Sport

Ultima oră