David Popovici a fost desemnat CEL MAI BUN ÎNOTĂTOR AL ANULUI 2022

20 Dec 2022
David Popovici a fost desemnat CEL MAI BUN ÎNOTĂTOR AL ANULUI 2022

Swimming World Magazine l-a numit pe starul în devenire al României, David Popovici, înotătorul mondial al anului. Potrivit clubului sportiv Dinamo Bucuresti, este prima data cand un inotator roman primeste acest titlu.

Înotătoarea română în vârstă de 18 ani apare pe coperta revistei Swimming World decembrie 2022, alături de înotatoarea anului Ariarne Titmus.

„Swimming World Magazine, cea mai prestigioasă publicație din lume dedicată înotului, l-a numit pe David Popovici cel mai bun înotător al anului 2022. Este pentru prima dată în istorie când un înotător român primește această nominalizare”, anunță clubul CS Dinamo pe pagina de socializare.

„David (CS Dinamo) intră astfel într-o listă selectă de nume mari. Ultimul câștigător masculin (2021 și 2019) a fost americanul Caeleb Dressel”, a adăugat clubul sportiv.

David Popovici a devenit noua vedetă a lumii înotului în acest an, deoarece a continuat să câștige numeroase medalii și să doboare recorduri. A făcut istorie și la Campionatele Mondiale de Acvatic de la Budapesta din iunie, cu o dublă victorie - medalii de aur la cursele de 100 m și 200 m liber.

Popovici s-a născut în București și a început înotul la vârsta de patru ani, la bazinul „Lia Manoliu“, la recomandarea unui medic ortoped pentru a corecta scolioza aflată în stadiu incipient. La vârsta de 9 ani a început să se antreneze la Aqua Team București, cu Adrian Rădulescu, fost înotător, doctor în performanță atletică, specializat în înot. La 10 ani, Popovici a doborât primul său record național, la 50 m spate – record deținut timp de 24 de ani de Dragoș Coman, medaliat mondial cu bronz în 2003. La 14 ani a devenit cel mai rapid înotător sub 15 ani din istoria Festivalului Olimpic al Tineretului European, înotând 100 de metri în 49,82 secunde.

În a doua zi a Campionatului Mondial în bazin scurt din 2022 de la Melbourne, Australia, Popovici a stabilit un nou record mondial de juniori în semifinalele probei de 100 de metri liber, cu un timp de 45,91 secunde, care a fost cu 0,20 secunde mai rapid decât fostul record de 46,11 al lui Kliment Kolesnikov. A doua zi, el s-a clasat pe locul treizeci și unu la 400 de metri stil liber cu un timp de 3:58.48 și pe locul patru în finala probei de 100 de metri liber, cu un timp de 45,64, nou record mondial de juniori.

În a șasea și ultima zi, a câștigat medalia de argint la 200 de metri liber cu un nou timp record românesc de 1:40.79.

 


 

 

Alte stiri din Sport

Ultima oră