Burleanu mănâncă rahat şi nu e turcesc

24 Iun 2016 | scris de Sorin Anghel
Burleanu mănâncă rahat şi nu e turcesc


Eliminată de la EURO 2016 încă din faza grupelor, echipa naţională de fotbal a reuşit să stârnească aprige comentarii împotriva celor care conduc acum FRF. În loc să bage capul în pământ, aşa cum ar fi fost normal, Răzvan Burleanu şi gaşca lui de nepricepuţi continuă să se prezinte drept salvatorii naţiunii. O flutură şi acum, la un an şi jumătate de la preluarea puterii, pe aia cu “greaua mosternire”.


"Acest eşec e consecinţa unei investiţii care nu s-a făcut timp de 24 de ani, după Revoluţie. Asta e realitatea pe care o avem azi. Eu pot să-mi reproşez doar că acest proces de reconstrucţie pe care l-am început acum doi ani n-a început în urmă cu 24 de ani. Trebuie să-l accelerăm acum la cea mai înalta viteză. Ca să ai parte de jucători tineri la nivel de echipa naţională ai nevoie să fi început investiţia acum 24 de ani", a spus Burleanu, care n-a ezitat să se laude cu faptul că FRF a deschis până acum două centre de excelenţă pentru junior şi mai urmează să deschidă încă două.


Şefului de la Casa Fotbalului nu îi place deloc să recunoască faptul că are aceleaşi deprinderi ca Mircea Sandu. În cazul lui Burleanu, mai grav este că şi-a luat un consilier pe probleme tehnice în persoana ziaristului Andrei Vochin. Adică şeful FRF nu se pricepe la fotbal. Concluzia asta au tras-o inclusiv cei mai aprigi contestări ai lui Burleanu. Dacă şeful fotbalului are nevoie de un consilier care să îi explice care este persoana cea mai potrivită pentru postul de selecţioner al echipei naţionale, atunci normal ar fi că ministrul apărării să şi-l ia drept consilier pe probleme de apărare pe analistul militar Radu Tudor, de la Antena 3, iar Ministerul Economiei să fie musai condus de o persoană consiliată de către Moise Guran, care face emisiuni economice. Asta e logica celor care conduc acum fotbalul românesc, deşi nu se pricep la fotbal.


Răzvan Burleanu mimează interesul pentru binele naţional. România are mari probleme în ceea ce priveşte arbitrajul şi sectorul juvenil. Preşedintele FRF se laudă cu Liga Elitelor, o competiţie destinată bogaţilor şi adresată doar juniorilor mari. La baza piramidei, la nivel de copii, nu s-a făcut nimic. Discursul lui Burleanu este enervant, iar şeful de la Casa Fotbalului are ceva din atitudinea unui fecior răsfăţat, care nu acceptă niciodată că greşeşte, care nu suportă înfrângerea. Asta se cheamă că nu este om de sport. În lumea asta, adevăratele caractere, oamenii cu adevărat puternici, se văd în momentele dificile.


Preşedintele FRF se preface ca nu mai doarme de grija fotbalului. Şi-a fixat ca diurna zilnică suma de 500 de euro. Asta înseamnă că ar putea încasa 15.000 de “epuroi” dacă ar sta plecat din ţară o luna de zile. De ce e mare diurna lui Burleanu? E mare pentru că un junior de lot naţional nu încasează niciodată mai mult de 10-12 euro pe zi atunci când pleacă în străinătate. Asta înseamnă că şeful fotbalului româneasc primeşte singur într-o singură zi banii pe care o delegaţie întreagă îi încasează pe două zile de deplasare.


Federaţia Română de Fotbal trebuie să între într-un proces de reformare serioasă. Au apărut oameni noi, însă cu vechi obiceiuri. Unii sunt mai dăunători decât cei care au fost înaintea lor la putere. Reforma nu se face cu discursuri corporatiste, ci prin muncă brută. La fotbal se pune umărul, nu se aşteaptă mila altora, nu se arată cu degetul în alte direcţii. Burleanu s-a obişnuit să fure curent, iar eşecul “naţionalei” la EURO 2016 a reprezentat pretextul perfect pentru ca toată ţara să-i spună că şefia înseamnă, în primul rând, responsabilitate.

Alte stiri din Sport

Ultima oră