Duminică a avut loc meciul dintre UTA Arad şi FC Voluntari, contând pentru manşa retur a barajului în urma căruia a fost stabilită echipa ce va ocupa ultimul loc vacant în ediţia 2016-2017 a Ligii I – Orange. După 3-0 pe terenul ilfovenilor, arădenii au reuşit să se impună doar cu 1-0 pe teren propriu. Întâlnirea din vestul ţării a început cu întârziere din cauza faptului că o ploaie puternică s-a abătut asupra stadionului Motorul din Arad. Astfel, suprafaţa de joc a devenit impracticabilă.
Pentru ca jocul să nu fie reprogramat pentru a două zi, oamenii responsabili cu organizarea partidea, jucătorii celor două formaţii, dar şi arbitrii întâlnirii au făcut front comun şi au evacuat apa de pe teren. “Central” a fost Cristi Balaj, din Baia Mare. Acesta este cel mai bun arbitru român în acest moment, având cele mai multe partide arbitrate în ultimul sezon al Ligii I – Orange. La finalul acestui an, arbitrul maramureşean intenţionează să se retragă din activitate. Asta în ciuda faptului că ar mai putea oficia la jocurile din primele trei eşaloane cel puţin încă două sezoane. Îi trebuie doar o derogare din partea Comisiei Centrale de Arbitri, una care se poate obţine foarte uşor. Colegul sau de la Bucureşti, Alexandru Tudor, o are deja. A primit-o, în primul rând, pentru că ar fi putut revendică un post în cadrul CCA, lucru deloc plăcut pentru cei care fac cărţile în fotbalul românesc.
Oficial, Balaj vrea să se retragă pentru a-şi pregăti candidatura la şefia Federaţiei României de Fotbal la alegerile programate la începutul lui 2018. Se bazează pe voturile venite din partea echipelor care sunt conduse de foşti arbitri. Şeful AJF Maramureş are deja strategia pregătită şi este gata să facă o alianţa cu Florin Prunea. Fostul portar al echipei naţionale vrea să-l dea jos pe Burleanu cu orice preţ. În realitate însă, Balaj nu mai vrea să arbitreze din cauza faptului că “nu se merită”.
Un “central” la un meci din Liga I – Orange primeşte 4.900 lei. Cu aceşti bani, el trebuie să-şi acopere costurile legate de transport, cazare şi masă pe toată durata deplasării. Pentru Balaj, care este din Baia Mare, lucrul acesta nu este tocmai bun din moment ce de multe ori s-a întâmplat să fie delegat la partide din Bucureşti sau Ilfov. După ce şi-a acoperit costurile legate de transportul cu avionul, cazarea şi masa, maramureseanul nu a plecat niciodată acasă cu mai mult de 2.000 de lei, ceea ce înseamnă foarte puţin pentru un arbitru din Liga I – Orange.
Pentru jocul de la Arad, Balaj are de primit de la CCA 4.900 de lei. N-a avut un drum chiar foarte lung de făcut, nici cazarea în oraşul din vestul ţării nu e la fel de scumpă precum la Bucureşti, însă cumpătat din fire, cel mai bun arbitru din România şi-a dat seama că o amânare a jocului până a doua zi ar fi însemnat că trebuie să-şi mai petreacă încă o noapte în Arad. Adică alţi bani pentru cazare, alţi bani pentru mâncare, altă zi pierdută, altă distracţie. Ca să evite cheltuieli în plus, Balaj a pus man ape mop şi găleată, dând astfel o mâna de ajutor gazdelor.