Amnesty Inernational îi cere lui Ronaldo să vorbească despre drepturile omului în Arabia Saudită

07 Ian 2023
Amnesty Inernational îi cere lui Ronaldo să vorbească despre drepturile omului în Arabia Saudită

ONG-ul speră ca portughezul să se pronunțe pe tema drepturilor omului în timpul șederii sale în Arabia Saudită, scrie Le Figaro.

ONG-ul Amnesty International și-a exprimat dorința ca atacantul portughez Cristiano Ronaldo, care tocmai a semnat un contract de 37 de ani cu clubul saudit Al-Nassr, să-și folosească statutul de superstar mondial al fotbalului pentru a vorbi despre problemele legate de drepturile omului în Arabia Saudită.

În loc să laude în mod necritic Arabia Saudită, Ronaldo ar trebui să-și folosească statutul pentru a atrage atenția asupra problemelor legate de drepturile omului de acolo”, a spus Dana Ahmed, cercetător pentru Orientul Mijlociu al Amnesty International, într-o declarație postată pe site-ul organizației.

Ronaldo, în cadrul prezentării sale oficiale de către clubul din Riad, a spus că dorește „să participe la succesul țării și al culturii sale”.

Oamenii sunt executați în mod obișnuit în Arabia Saudită, pentru crime precum crimă, viol și trafic de droguri. Într-o singură zi de anul trecut, 81 de persoane au fost executate, multe dintre ele după procese spectacol”, a spus Dana Ahmed.

Autoritățile (saudite) continuă, de asemenea, să reprime libertatea de exprimare și de asociere, cu pedepse grele de închisoare pronunțate apărătorilor drepturilor omului, activiștilor pentru drepturile femeilor și altor activiști politici”, a continuat cercetătorul, potrivit căruia „Cristiano Ronaldo ar trebui să nu fie doar un instrument de promovare a imaginii Arabiei Saudite prin sport”.

Ar trebui să-și folosească șederea în Al-Nassr pentru a discuta despre multitudinea de probleme legate de drepturile omului din țară”, l-a sfătuit ea.

Sosirea atacantului internațional portughez la echipa Al-Nassr, asigură Amnesty, se încadrează „într-un vast sistem de spălare sportivă” condus de regatul extrem de bogat și puternic al Golfului pentru a-și îmbunătăți imaginea și reputația prin evenimente sportive.

Arabia Saudită a investit recent sume colosale pentru a găzdui evenimente de tenis și golf sau un Grand Prix de Formula 1, a finanțat lansarea circuitului LIV, noul circuit profesionist de golf masculin, a cumpărat clubul englez din Newcastle în 2021 și are în vedere o ofertă pentru găzduirea Cupei Mondiale FIFA în 2030.

Alte stiri din Sport

Ultima oră