"Este, în mare măsura, o veche dinamică de joc, dar într-o nouă formă, care prezintă un stat rus în declin economic, un stat chinez în creștere și un parcurs nesigur pentru SUA", scriu speciliștii militari WILLIAM J. BROAD și DAVID E. SANGERAPRIL.
"Oficialii americani îl învinovățesc, în mare parte, pe președintele rus, Vladimir Putin, declarând că intransigența lui a împiedicat eforturile de a crea un tratat privind controlul armamentului în 2010 și le-a făcut pe celelalte două mari puteri să bată în retragere. Alții dau vina pe chinezi, care sunt în căutarea unui avantaj tehnologic pentru a menține Statele Unite la distanță. Și unii dau vina pe SUA pentru depășirea vitezei în competiția înarmării prin modernizarea nucleară care, în numele îmbunătățirii nivelului de securitate și a fiabilității, riscă să intensifice și mai mult tensiunile cu celelalte două puteri nucleare", susțin junaliștii publicației americane.
În continuare, experții militari precizează că președintele Obama a recunoscut acest pericol la sfârșitul summit-ului pentru Securitate Nucleară din Washington, de la începutul acestei luni. El a avertizat atunci cu privire la potențialul Statelor Unite de "creare de noi sisteme, cu un grad mai mare de mortalitate și mai eficiente, care să conducă la o escaladare nouă a cursei înarmărilor".
"De la Tratatul START II pe care l-am încheiat cu Rusia, ne-am diminuat semnificativ numărul armelor active. Preferința mea ar fi să ne reducem în continuare arsenalul nuclear, dar să ne asigurăm că forța noastră de descurajare continuă să funcționeze. În timp ce ne-am redus numărul de arme în posesia noastră, am vrut să fiu sigur că ne menținem anumite responsabilități. Că nu există riscul unei intruziuni cibernetice. Că încrederea este suficientă în sistemul nostru pentru a nu crea o activitate destabilizatoare. După încheierea acordului START II, i-am abordat pe ruși (...) pentru a examina următoarea fază a reducerii de arme. Însă din cauza revenirii lui Vladimir Putin — care caută să întărească armata în Rusia și să diversifice economia — la președinția Rusiei, nu am constatat progresele pe care le-am sperat", a spus liderul administrației de la Casa Albă la finalul Summitului securității nucleare.
James R. Clapper, directorul serviciului național de informații din SUA și unul dintre puținii veterani ai Războiului Rece, din administrația Barack Obama, a avertizat asupra faptului că "am putea fi într-o altă spirală a Războiului Rece".
Gorbaciov: Mulți cred că AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL a început deja
În urmă cu două luni, fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov avertiza că lumea traversează o perioadă periculoasă care ar putea duce la un nou Război Rece.
"Cred că ne confruntăm cu o perioadă extrem de periculoasă. Situația ar putea duce la cel puțin un Război Rece. Acesta a și început deja. Și cine crede că va câștiga, se înșală. Nimeni — nici noi, nici ei — nu va ceda! Un singur lucru este necesar în contextul actual — politici constructive pe plan internațional. Și ca lumea să avanseze spre pace. (...) Mulți consideră că (...) Al Treilea Război Mondial a început deja. Se trage deja cu armele. Chiar nucleare. Sunt utilizate arme de distrugere în masă. Se înregistrează o creștere enormă a cheltuielilor militare. Se repetă tot ceea ce ne-a adus pe noi cândva la un pas de prăpastie. Prin urmare, este necesar ca totul să se oprească. (...) În general, riscul unei amenințări este foarte mare", a declarat în februarie fostul lider sovietic, într-un interviu acordat postului de televiziune rus REN TV.