Presa germană îi avertizează pe antrenorii din Bundesliga: Evitați fotbalul românesc! E o groapă de gunoi

05 Iul 2016 | scris de Istvan Deak
Presa germană îi avertizează pe antrenorii din Bundesliga: Evitați fotbalul românesc! E o groapă de gunoi

Jurnaliștii germani îi îndeamnă pe antrenorii din Bundesliga să evite contactul cu fotbalul din țara noastră. “Atenție, Bruno! Ewald Lienen a fost primul antrenor german din fotbalul românesc și a avut parte de o experiență mizerabilă”, scrie Mopo.

“România, o provocare pentru un antrenor de la Hamburg? Asta ar fi cu adevărat o degradare. Colegul său, Ewald Lienen, de la rivala locală FC St.Pauli, ar putea să scrie un roman despre situația haotică din România”, mai adauga sursa citată.

Jurnaliștii germani amintesc că Lienen a preluat Oțelul Galați în 2013. Echipa era la retrogradare, deși în 2011 devenise campioana României. Într-o situație dificilă, Lienen a dus echipa pe locul 10, dar a plecat imediat după terminarea sezonului.

„Motivul? Cele mai multe cluburi din România sunt conduse de propriii patroni. Fiindcă nu generează venituri, proprietarul are controlul total și decide dacă și cât se investește. În cazul lui Lienen, proprietarul nu mai avea chef de echipă și a sistat finanțarea”, sublinează Mopo.

„Totul s-a terminat. Tot ce am construit noi, a fost distrus de patron. Echipa s-a scindat, conducerea și antrenorii au plecat. Proprietarul nu mai avea nici un interes. Nu mai era dispus să investească nimic“, rememorează Lienen.

„Nu este un caz singular. Situația socială din România este atât de proastă încât încasările din marketing și bilete sunt inexistente. De aceea apar patronii și finanțatorii. Pentru mulți investitori, un club de fotbal în Romania înseamnă doar un statut interesant, precum un ceas sau o mașină. Când își pierd interesul pentru jucăria lor, pur și simplu sistează finanțarea”.

Jurnaliștii germani nu se feresc să lanseze acuzații dure la adresa fotbalului patronat de Răzvan Burleanu. “Întreaga Ligă românească este o groapă de gunoi. Corupția și lipsa banilor marchează de ani de zile trista realitate. Doar în 2014 au fost arestați șapte patroni de club pentru suspiciuni de corupție. În 2015, peste o treime dintre cluburi au intrat în insolvență. La clubul Ceahlăul Piatra-Neamț, jucătorii au facut grevă la antrenament, fiindcă nu si-au mai primit de luni bune salariile. Experiența lui Lienen și faptele evocate ar trebui să fie un avertisment suficient”, este concluzia sursei citate.

Alte stiri din Sport

Ultima oră