Acest virus este deja dovedit că este la originea afecțiunilor provocate la nivelul creierului bebelușului, măduvei spinării, inclusiv a sindromului neurologic Guillain-Barre.
Medicii au ajuns la această concluzie, întrucât au putut constata prezența virusului în lichidul cefalo-rahidian al unui bărbat în vârstă de 81 de ani, afectat de meningo-encefalită, o gravă inflamație a creierului și meningelui.
Bărbatul era într-o stare perfectă de sănătate, înainte de a se îmbolnăvi. El s-a întors, după zece zile, dintr-o croazieră în Pacificul de Sud (Noua Caledonie, Vanuatu, insulele Solomon, Noua Zeelandă). El a fost internat, la 10 ianurie 2016, într-o secție de neurologie a Spitalului Henri-Mondor din Creteil (Val-de-Marne), Franța. A doua zi, el a fost transferat la reanimare din caza agravării rapide a stării lui de sănătate, prin apariția stării de comă ce impunea o asistență respiratorie artificială, potrivit medicilor. Febră (39,1 grade Celsius) și stare comatoasă, hemiplegie stânga, afectare motrice la nivelul brațului drept, au indicat medicii de la reanimare. Examenele imagistice medicale au evidențiat o meningo-encefalită, o inflamare accentuată a creierului și meningelui, compatibile cu o infecție.
Este primul caz de acest tip descris, potrivit cunoștințelor noastre, spune doctorul Guillaume Carteaux, co autor al acestei relatări publicată în NEJM, scrie France info. Celelalte cauze infecțioase, virale și bacteriene, au fost eliminate, a adăugat specialistul, în special virusul herpes, varicella și zona zoster.