Vitamina C este descompusă în organism, producând peroxid de hidrogen. În mod normal, această substanță este distrusă în celule de catalază. Or, celulele maligne nu dispun catalază în cantități suficiente.
Catalaza este o enzimă care catalizează descompunerea peroxidului de hidrogen (apa oxigenată) în apă și oxigen.
Peroxidul de hidrogen nu este eliminat și afectează țesuturile și ADN-ul celulelor tumorale.
De regulă, vitamina C este administrată pe cale orală. Dar în acest studiu, cercetătorii au demonstrat că această vitamină este mai eficientă dacă este injectată intravenos.
Vitamina C a fost testată, asociată tratamentului standard de chimioterapie sau radioterapie. Astfel, s-a observat că vitamina C induce o mai mare eficiență a acestor terapii și o rată de supraviețuire mai mare pacienților.
Vitamina C se descompune foarte bine, generând cantități mari de peroxid de hidrogen pe care celulele canceroase nu pot să le elimine din lipsa catalazei. Important este că țesuturile sănătoase sunt protejate și nu au de suferit în urma aportului suplimentar de vitamina C.
Cercetătorii au identificat că aceste celule tumorale sub presiunea catalazei erau mai afectate de vitamina C. În prezent, autorii studiului doresc să găsească o metodă de măsurare a catalazei în tumori, astfel încât să determine care vor reacționa mai eficient la tratamentul cu vitamina C.