Dozele mari de vitamina D sunt lipsite de eficiență contra infecțiilor de căi respiratorii superioare la copii, în sezonul rece. Este concluzia demonstrată de un studiu clinic, publicat marți în Journal of the American Medical Association (JAMA).
Cercetări de observație și clinice precedente sugerau o legătură între nivelul scăzut al vitaminei D în sânge și numărul mai mare de infecții virale cum sunt gripa, răcelile de sezon la copii (otită, bronșită, sinuzită, dureri în gât, tuse și congestie nazală). Este vorba de infecții mai frecvente în prima parte a copilăriei.
Pentru noul studiu, prezentat de AFP, Jonathon Maguire și colegii săi de la Universitatea din Toronto au tratat un grup de 349 de copii cu vârste între 1 și 5 ani cu 2.000 de unități internaționale (UI) de vitamina D și alți 354 de copii cu o doză normală de 400 UI, timp de cel puțin patru luni între lunile septembrie și mai.
Numărul mediu de infecții confirmate în laborator este aproape identic între cele două grupe de copii. Nicio diferență semnificativă nu a fost înregistrată între numărul infecțiilor respiratorii semnalate de părinții din grupul copiilor tratați cu doze mari de vitamina D (625 de infecții în total) și cei care au primit doza normală (600 de infecții).
Aceste rezultate confirmă inutilitatea dozelor mari de vitamina D la copii cu scopul de prevenire a infecțiilor virale de căi respiratorii superioare, concluzionează autorii studiului efectuat la Universitatea din Toronto.