Valurile COVID devin predictibile. Noile indicii pe care le lasă mutațiile Omicron din Africa de Sud

13 Mai 2022 | scris de Istvan Deak
Valurile COVID devin predictibile. Noile indicii pe care le lasă mutațiile Omicron din Africa de Sud

Două noi mutații ale variantei Omicron, apărute în Africa de Sud, le oferă cercetătorilor indicii despre modul în care va evolua COVID-19 și cum vor apărea noile valuri de îmbolnăvire, scrie revista Nature.

Cele două noi mutații ale Omicron, BA.4 și BA.5, se află în spatele unui nou val de infectări în Africa de Sud și ar putea fi semnul unui viitor predictibil pentru SARS-CoV-2, scrie revista Nature.

Mai multe studii publicate săptămâna trecută arată că aceste două noi mutații sunt ușor mai transmisibile decât formele anterioare ale Omicron și reușesc să eludeze mai mult imunitatea oferită de infectarea anterioară și vaccinare.

Oamenii de știință citați de revista Nature spun că, în acest moment, nu este clar dacă cele două noi subvariante ale Omicron vor duce la creșterea spitalizărilor în Africa de Sud sau în alte țări unde se vor înregistra îmbolnăviri cu noile mutații.

Aceștia atrag atenția, însă, că apariția celor două noi subvariante arată că valurile SARS-CoV-2 încep să urmeze niște modele predictibile, cu noi valuri care se dezvoltă periodic din mutațiile existente. Acesta este primul semn că virusul evoluează diferit față de evoluția din primii doi ani ai pandemiei, când mutațiile au părut că apar de nicăieri, a explicat bioinformaticianul Tulio de Oliveira, de la Stellenbosch University din Africa de Sud, care este autorul unuia dintre studiile despre evoluția COVID.

Analizând genomul din mostre prelevate de la pacienți infectați, Tullio de Oliveira și echipa sa au descoperit că subvariantele BA.4 și BA.5 au apărut între mijlocul lunii decembrie 2021 și începutul lunii ianuarie. Cele două tulpini s-au răspândit rapid, în prezent stând la baza a 60-75 la sută dintre cazurile de COVID din Africa de Sud. Cercetătorii au identificat cele două mutații în alte 12 țări, mai ales în Europa.

Analizând creșterea numărului de cazuri de infectare cu cele două subvariante – acum media zilnică este de 5.000 de cazuri noi pe zi, față de 1.200 în martie, echipa lui de Oliveira estimează că cele două mutații se răspândesc mai repede cât mutația anterioară a Omicron, BA.2, care era, la rândul ei, mai transmisibilă decât BA.1.

Faptul că se răspândește mai repede este un avantaj, consideră și biologul Tom Wenseleers, de la Universitatea Catolică Leuven, din Belgia. Biologul estimează că, bazându-se pe datele existente, un nou val major va apărea cu siguranță.

Cele două subvariante ale Omicron conțin o mutație cheie numită „F486V” în proteina spike. Această mutație ajută subvariantele Omicron să evite anticorpii care blochează virusul, a descoperit o echipă de cercetători din Seattle, coordonată de biologul Jesse Bloom.

Cele două reușesc să se răspândească mai repede tocmai datorită abilității lor de a evita răspunsul imun. O cercetare efectuată de o echipă condusă de virusologul Alex Sigal, de la Institutul de Cercetare a Sănătății din Durban, Africa de Sud, a analizat mostre de sânge de la 39 de oameni care au fost infectați cu Omicron în primul val, dintre care 15 au fost și vaccinați împotriva COVID-19. În experimentele de laborator, anticorpii din aceste mostre au reușit într-o proporție mult mai mică să împiedice celulele să se infecteze cu mutațiile BA.4 sau BA.5 decât în cazul mutației originale. Totuși, anticorpii produși de oamenii vaccinați au reușit să împiedice mai bine infectarea celulelor cu noile variante decât anticorpii produși în cazul oamenilor care au trecut prin boală.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră