Vaccin: 76% dintre efectele secundare ale vaccinului ar fi produse de autosugestie

24 Ian 2022 | scris de M.N.
Vaccin: 76% dintre efectele secundare ale vaccinului ar fi produse de autosugestie

Un studiu american dezvăluie că mai mult de trei sferturi din efectele secundare ale vaccinului ar fi simptome „nocebo” datorate autosugestiei. După o primă vaccinare, creierul nostru ar fi cel care ar lega informațiile injectării de posibile tulburări.

Potrivit unui studiu american realizat de oamenii de știință de la Spitalul Boston, în colaborare cu Universitatea Harvard, 76% dintre efectele adverse (dureri de cap, oboseală, dureri de corp etc.) au apărut după prima doză de vaccin împotriva Covid-19 se datorează unui efect nocebo. Prin urmare, nu au legătură cu conținutul vaccinului. Cu toate acestea, sunt foarte reale. Acest efect este versiunea negativă a efectului placebo. Spre deosebire de efectul placebo care ameliorează un pacient, efectul nocebo provoacă simptome neplăcute deoarece medicamentul a fost prezentat negativ sau este temut de pacient.

Efecte adverse cu un placebo

Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au analizat rapoartele privind efectele adverse la 45.000 de voluntari. Jumătate dintre voluntari au primit un vaccin real, iar cealaltă jumătate un placebo. Rezultatele arată că persoanele care au primit un produs neutru au încă experimentat efecte secundare după injectare. Analiza datelor complete face posibilă afirmația că 76% dintre efectele adverse care apar după prima injectare a unui vaccin real sunt legate de acest efect nocebo, iar 52% din efectele de după a doua doză.

Stres și încredere

Potrivit oamenilor de știință, anxietatea sau stresul ar putea produce acest efect nocebo. Rata efectelor adverse raportate ar scădea pentru a doua injecție, deoarece pacienții ar fi mai puțin stresați și ar avea mai multă încredere în vaccin. Studiul concluzionează că mai mult de jumătate dintre efectele secundare apar pentru că ne așteptăm să le simțim. Ea pledează astfel pentru transparența informațiilor precum și pentru calitatea relației cu medicul și cu personalul care vaccinează.

Sursa : Sud-Ouest

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră