Între 15% şi 20% din populaţia globului are, în decursul vieţii, un episod acut de urticarie, iar 1% din populaţia globului se confruntă cu o urticarie cronică asociată cu simptome persistente mai mult de şase săptămâni.
Această boală dermatologică inflamtorie se manifestă printr-o erupţie cutanată şi chiar o inflamare a pielii şi mucoaselor, localizată în general pe faţă, mâini, picioare. De asemenea, urticaria este însoţită de mâncărimi sau arsuri şi necesită un tratament bazat pe antihistaminice.
Nu te omoară, dar nu te lasă să trăieşti
Reacţia alergică poate fi declanşată fie de un aliment, de înţepătura unei insecte, de unele medicamente, fie de simpla expunere la căldură sau frig. În 30% până la 40% dintre cazuri, cauzele urticariilor rămân necunoscute. Trebuie reţinut că, totuşi, urticaria nu este lipsită de repercusiuni asupra vieţii zilnice.
Nu întâmplător medicii specialişti spun despre urticarie că nu este o bolaă care să omoare pacientul, dar nici nu-l lasă să trăiască. Urticaria afectează serios calitatea vieţii pacientului incodomodat fiind de mâncărime şi celelalte simptome ca să-şi deruleze activităţile la locul de muncă şi nu numai.