Testul prenatal non-invaziv (NIPT), folosit de ceva timp pentru detectarea aberațiilor cromozomiale, cum ar fi sindromul Down la un făt, permite acum și determinarea sexului copiilor în timpul sarcinilor de gemeni, scrie cotidianul belgian Le Soir.
Acest progres se datorează cercetărilor întreprinse la Centrului de Genetică Umană (CME) de la Universitatea KU Leuven (Belgia).
Până de curând, acest tip de determinare a fost posibilă numai pentru sarcini singulare.
NIPT este un test simplu efectuat printr-o probă de sânge luată mamei începând din a douăsprezecea săptămână de sarcină.
Micile urme ale ADN-ului bebelușului pot fi într-adevăr găsite în acest sânge, iar anomalii precum sindromul Down pot fi deduse din acest material genetic.
Sexul – în special prezența cromozomului Y la un băiat – poate fi de asemenea determinat cu această ocazie.
Viitorii părinți de gemeni nu se puteau bucura pe deplin de determinarea genului până acum.
În cazul unor sarcini cu două fete, nu se punea problema. Dar, deoarece NIPT detectează cromozomul Y, era mai complicat să se știe dacă mama aștepta doi băieți sau un băiat și o fată.
„Am rezolvat această problemă prin calcularea proporției de cromozomi Y din ADN-ul fetal. Acest lucru ne permite să anticipăm cu exactitate dacă se referă la unul sau doi băieți „, explică profesorul Joris Vermeesch.
„O ecografie poate determina, de asemenea, sexul. Ambele tehnici se pot întări reciproc”, susţine Joris Vermeesch.
Determinarea sexuală serveşte adesea doar la satisfacerea curiozităţii viitorilor părinți, dar în unele cazuri – cum ar fi prezența anomaliilor genetice în familie – acest demers poate fi justificat din punct de vedere medical.
Unii oameni de știință puneau la îndoială fiabilitatea NIPT în cazul sarcinilor gemelare, însă, potrivit profesorului Vermeesch, această problemă a dispărut.
Testul se dovedeşte a fi exact în anumite condiții.
CREDIT FOTO: pixabay.com