Un nou studiu realizat vizează folosirea tratamentului cu hidroxiclorochină sau clorochină în tratarea pacienților confirmați pozitiv cu noul coronavirus, iar rezultatele nu sunt cele preconizate, precizează Evening Standard.
Cerrcetătorii au descoperit că folosirea acestui tratament ar fi crescut rata mortalității și ar fi generat grave afecțiuni cardiace pacienților diagnosticați cu coronavirus. Studiul a fost efectuat pe aproape 100.000 de pacienți la nivel mondial.
Această știre vine în urma declarațiilor repetate ale președintelui american precizând că acest medicament minune va modifica cursul pandemiei.
Studiul publicat în jurnalul de specialitate Lancet nu reprezintă o cercetare aplicată a hidroxiclorochinei, dar este de departe cel mai amplu raport asupra acestui tratament fiind cazuri din toate țările afectate de pandemiei, eextinzându-se în 671 de spitale din 6 continente.
”Nu numai că nu s-a putut observa vreun beneficiu, dar am putut declara că sunt semne clare că a generat noi probleme medicale”, a declarat cercetătorul Mandeep Mehra, un specialist al bolilor cardiace din Brigham.
Cercetătorii au declarat că rata mortalității în cazul folosirii clorochinei, administrat cu sau fără antibioticul azitromicină, a fost de 13%, comparativ cu doar 9% în cazul folosirii altor scheme de tratament.
Riscul de a dezvolta ulterior probleme cardiace este de 5 ori mai mare dacă este folosit acest tratament.
Chiar dacă acest studiu a fost realizat doar pe bază de observații asupra evoluției pacienților, mărimea și scopul său va avea un impact semnificativ, a declarat doctorul David Aronoff, expert epidemiolog în cadrul Universității de Medicină Vanderbilt.
”Aceste rezultate ne dau date concrete că acest tratament nu aduce îmbunătățiri semnificative în evoluția clinică a pacienților COVID, dar chiar ar putea cauza probleme serioase”, declară Aronoff care nu a luat parte efectiv la studiu.
Medicamentul este folosit la ora actuală pentru a trata lupus și artrita reumatoidă și este folosit pentru prevenția și tratarea malariei, iar teste riguroase pentru a determina dacă se poate folosi cu succes și pe pacineții COVID nu au fost încă finalizate.
Există o diferență foarte mare în administrarea acestui medicament ținând cont că pacienții testați pozitiv cu noul coronavirus și spitalizați sunt deja într-o stare medicală precară, comparativ cu cei sănătoși care primesc tratamentul pentru bolile cărora le este recomandat, adaugă Mehra.
Aceste medicamente au deja efecte adverse deloc de neglijat.
Administrația Medicamentelor a precizat că acest tratament nu trebuie administrat aleator sau sub o strictă supraveghere medicală, iar în acest stadiu al cercetării ar trebui folosit doar pacienților care fac parte din grupul țintă.
”Fără rezultate concrete, medicii se pot baza doar pe rezultatele raportate la nivel mondial pentru a determina dacă acest tratament este potrivit sau nu”, anunță Mehra.
Studiul doctorului a fost efectuat prin cercetarea datelor medicale a 15.000 de pacienți ce au beneficiat de acest tratament și asupra a 81.000 de pacienți COVID care au primit alte scheme de tratament.
Conform datelor oficiale furnizate de spitale, 1868 pacienți au primit clorochină, 3783 au primit clorochină și antibiotic, 3016 au fost tratați cu hidroxiclorochină, iar 6221 au primit hidroxiclorochină și antibiotic.
9% din pacienții care nu au primit nicio astfel de schemă au decedat, 16% din cei cărora li s-a administrat clorochină au decedat, 18% din cei cărora li s-a administrat hidroxiclorochină au pierdut lupta cu boala, iar cifrele continuă să crească în combinație cu antibiotice la 22% și 24%.
Cercetătorii au precizat că este nevoie să se testeze efectul direct al tratamentului pentru a determina gradul de beneficiu în lupta cu boala.