Vaccinat de 217 ori împotriva Covid, un german a oferit cercetătorilor un punct de vedere unic asupra răspunsului sistemului imunitar, scrie Le Quotidien du Medecin
Un rezident din Magdeburg, Germania, a decis „din motive personale” să fie vaccinat de 217 ori împotriva Covid-19 pe o perioadă de 27 de luni. Acest caz de hipervaccinare, care sfidează toate recomandările actuale, nu este doar o simplă anecdotă de împărtășit în camera de odihnă, este și o oportunitate unică de a studia reacția sistemului imunitar la o prezentare continuă a antigenelor Sars-CoV-2.
Alertați prin presă, medicii de la Institutul de Microbiologie Clinică, Imunologie și Igienă Erlangen au profitat de această ocazie. Într-o scrisoare adresată Lancet Infectious Diseases, aceștia detaliază concluziile investigațiilor lor: vaccinarea repetată, chiar și în asemenea proporții, nu a fost asociată cu niciun efect advers notabil, iar fiecare nouă doză a re-creștet imunogenitatea în proporții similare.
Teste antigen din belșug
Cercetătorii au putut găsi urme ale a 134 de vaccinări documentate de procurorul Magdeburgului (care deschisese o anchetă în acest caz extraordinar) pe o perioadă de 9 luni, din cele 217 revendicate de acest pacient de 62 de ani. Autorii au supus pacientul la examinări și nu au observat nicio anomalie (la 62 de variabile biologice), care ar fi atribuită stării de hipervaccinare. În aceeași perioadă, pacientul a efectuat un număr cu adevărat astronomic de teste antigen care s-au dovedit a fi toate negative. În unele cazuri, probele de sânge au fost congelate, permițând cercetătorilor să urmărească evoluția diferitelor componente ale răspunsului său imun.
Concentrația sanguină a imunoglobulinelor direcționate împotriva proteinei Spike a fost măsurată chiar înainte de a 214-a vaccinare, apoi din nou trei zile mai târziu și comparată cu concentrațiile medii înregistrate într-o cohortă de control de 29 de persoane care au primit o a treia doză de vaccin mARN. Concentrațiile de anticorpi au fost mai mari la pacientul hipervaccinat, înainte și după cea de-a 214-a vaccinare (capacitatea sa de neutralizare a fost de 5,4 ori mai mare față de tulpina Wuhan și de 11,5 ori față de Omicron B1.1.529), dar cinetica a fost similară cu cea observată în grupul martor. . Spre deosebire de pacientii din lotul de control, imunoglobulinele au fost gasite chiar si in saliva acestui pacient multivaccinat.
Acest caz clinic nu confirmă ideea că imunizarea prea repetată și-ar pierde în cele din urmă eficacitatea. Chiar și a 217-a doză, administrată în timpul studiului, a avut un efect măsurabil asupra imunogenității.
Un răspuns imun foarte asemănător
Cercetătorii au analizat, de asemenea, modul în care aceste vaccinări repetate influențează însăși natura răspunsului imun. De fapt, se sugerase că o subclasă de imunoglobuline, IgG4, ar fi mai frecventă în cazul expunerii repetate la virus sau vaccin. La pacientul multivaccinat, proporția relativă de IgG4 nu a fost diferită de cea observată în grupul de control. Pe de altă parte, concentrația de limfocite B cu memorie direcționate împotriva lui Spike a fost ușor mai mare la pacientul multivaccinat.
„În cazul infecțiilor cronice cu HIV sau virusul hepatitei B, pacienții suferă de focare infecțioase”, explică dr. Kilian Schobe, care a condus studiul. Acest lucru este legat de faptul că limfocitele T sunt epuizate prin expunerea cronică la agentul patogen și manifestă acest lucru prin eliberarea mai puțini mesageri proinflamatori". O analiză aprofundată nu a observat acest lucru la pacientul multivaccinat. „În general, nu am găsit niciun semn de slăbire a sistemului imunitar al pacientului, de fapt, ar fi chiar invers”, spune dr. Schober. Testele suplimentare nu au evidențiat nicio modificare notabilă în eficacitatea sistemului imunitar împotriva altor agenți patogeni.