Un computer tomograf care depistează COVID-19 în câteva minute, pus în funcțiune la Institutul Matei Balș

07 Mai 2020 | scris de A.V.
Un computer tomograf care depistează COVID-19 în câteva minute, pus în funcțiune la Institutul Matei Balș

Un Sistem Mobil Computer Tomograf care folosește Inteligență Artificială și poate să depisteze COVID-19 în doar câteva minute va fi folosit de Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș din Capitală.

Acesta a fost oferit de Primăria Sectorului 1, prin Centrul Medical Caraiman, scrie Ziare.com.

Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, a explicat că este vorba despre un computer tomograf pentru evaluarea leziunii pulmonare și că toți pacienții care ajung la institut vor trece prin acest procedeu și apoi se va decide cum să fie tratați în continuare.

"Intră pacientul, va trece pe lângă această unitate. E important că acest instrument ne da o idee de la început încotro va merge pacientul din punct de vedere clinic. Avem specialiști foarte buni care se pricep la CT.

De luni va intra în utilizare continuă. Încă o dată mulțumim și să sperăm că va fi un instrument care ne va fi 24 din 24 de ore util. Orice pacient care intră în Bals trece pe aici și se pune un prognostic imediat", a declarat Streinu Cercel.

Cu ajutorul acestui CT, simptomele ușoare pot fi identificate în stadiul de început.

"Aparatul dă o imagine, se cheamă plămânul pestriț sau mozaic. Dacă are acea imagine, știm unde să îl ducem", a adăugat Streinu Cercel.

Întrebat cât a costat acest aparat, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache (prezent la eveniment), a spus că "puțin sub un milion de euro", punctând că îl oferă Institutului Bals printr-un contract de comodat și specialiștii îl pot folosi cât vor avea nevoie.

Aparatul poate face pentru aproximativ 1.000 de teste pe zi.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră