The Lancet: Un câine aparținând unui cuplu gay a luat variola de maimuță după ce a împărțit patul cu proprietarii săi

15 Aug 2022
The Lancet: Un câine aparținând unui cuplu gay a luat variola de maimuță după ce a împărțit patul cu proprietarii săi

Potrivit jurnalului medical The Lancet, un câine din Paris a luat variola maimuțelor după ce a împărțit patul cu stăpânii săi homosexuali care fuseseră infectați cu această boală, scrie DailyMail.

Cei doi parizieni au prezentat simptome la începutul lunii iunie înainte de a dezvolta leziunile care arătau o infecție cu variola maimuțelor.

Cei doi bărbați în vârstă de 44 și 27 de ani, care locuiesc împreună într-o relație non-monogamă, au făcut răni la o săptămână după ce au făcut sex cu alți bărbați prezentându-se pe 10 iunie la spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris pentru ulcere anale, febră și dureri de cap. Douăsprezece zile mai târziu, câinele, un ogar italian, a început să prezinte aceleași simptome, după ce dormise lângă stăpânii lui în același pat.

Un test PCR a confirmat că ogarul a suferit și el de variola de maimuță, confirmând primul caz al unui animal de companie domestic care a contractat virusul.

O secvențiere genetică ulterioară a arătat că tulpina bolii este o potrivire identică cu cea care îi infectase proprietarii.

Bărbatul de 44 de ani, HIV pozitiv - conform The Lancet Journal - era într-o relație „neexclusivă” cu partenerul său, care era HIV negativ. 

Boala se răspândește adesea printr-un contact apropiat prelungit cu leziunile variolei maimuțelor.

„Aș sugera că probabil că câinele a lins stapânul bolnav și apoi și-a lins propriul fund, a spus MD Lynora Saxinger, profesor la Divizia de Boli Infecțioase de la Universitatea din Alberta pe Twitter, adăugând că există „încărcături virale mari în salivă cu leziuni bucale'.

Ambii bărbați au raportat o lipsă de energie, suferind de dureri de cap și, în cele din urmă, febră la patru zile după diagnosticul de la spital.

„Bărbații au raportat că au dormit împreună cu câinele lor”, a spus jurnalul. „Ei au avut grijă să împiedice câinele lor să intre în contact cu alte animale de companie sau cu oameni de la debutul propriilor simptome”.

Experții îndeamnă oamenii să se plaseze în carantină departe de câinele sau pisica lor pentru a reduce riscul de transmitere. 

Animalele gazde pentru banii includ o serie de rozătoare și primate non-umane, dar nu a existat niciodată până acum un caz raportat de un câine care să contracteze boala.

Au existat rapoarte neconfirmate că cetățenii americani și-au infectat animalele de companie după ce au contractat boala, dar cazul de la Paris este primul incident documentat medical. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră