Cercetătorii de la Universitatea Birmingham susţin că au identificat trei biomarkeri care evidenţiază foarte rapid dacă un pacient a suferit un traumatism cranian şi, mai ales, dacă prezintă riscul unor leziuni cerebrale secundare, transmite franceinfo.
Traumatismele craniene reprezintă prima cauză de deces şi de hadicap la adulţii tineri din Statele Unite, scrie dr. Lisa Hill, în revista Nature. Dr Lisa Hill, împreună cu un grup de cercetători de la Universitatea Birmingham (Marea Britanie), a identificat trei biomakeri care pot să confirme dacă un pacient a suferit un traumatism cranian, ajutând să determine dacă prezintă risc de leziuni cerebrale secundare pe termen lung.
În cazul a 28 de pacienţi a fost analizată absenţa sau prezenţa acestor proteine care pot să indice dacă un pacient a suferit un traumatism cranian. Şi aceasta într-un termen foarte scrut, sub o oră, după traumatism. Totul constă într-o simplă probă de sânge luată, de exemplu, la marginea unui teren de fotbal sau a drumului, unde a avut loc un accident.
Dacă rezultatele studiului se confirmă, examenul scanner, cel mai fiabil până acum, ar putea fi înlocuit, ceea ce ar reduce în mod considerabil costurile actului medical realizat în spitale în aceste cazuri şi ar permite o intervenţie mult mai rapidă.
Identificarea acestor biomarkeri ar putea permite clinicienilor să trataze pacienţii cu risc de leziuni cerebrale secundare, înainte ca acestea să devină ireversibile, susţin autorii studiului, în special prin „optimizarea aportului de oxigen şi evitând tratamentele care pot mări presiunea în interiorul craniului”.