Cu aproximativ 58% este mai mic riscul de accidentare în cazul bicicliştilor echipaţi cu cască, faţă de cei care nu poartă acest accesoriu, expuşi pericolului de a fi victime ale accidentelor cu răni grave la cap. Este concluzia unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Arizona.
De exemplu, în Franţa, aproximativ 150 de persoane mor după o căzătură de pe biciclete. Atenţie, peste 90% dintre acestea nu purtau cască, majoritatea cauzelor acestor decese fiind urmarea unor leziuni cerebrale ireversibile, a unor traumatisme craniene. Doctorul Philippe Azouvi, şeful serviciului de reeducare neurologică de la Spitalul Raymond Poincare Paris, citat de Top Sante, precizează că, în timpul unei lovituri la cap, creierul este supus unor forţe extrem de puternice, ceea ce va crea mici leziuni diseminate.
O cască potrivită ca măsură permite protejarea eficientă a creierului şi cutiei craniene. „Faptul că porţi o cască reduce violenţa şocului”, spune prof. Azouvi. Va fi casca şi nu craniul sau creierul care va absorbi energia cinetică eliberată în timpul şocului. Purtarea căştii va limita în mod considerabil violenţa asupra creierului şi riscul de sechele, explică prof. Azouvi.
Copiii, cei mai vulnerabili
O atenţie specială trebuie avută cu copiii biciclişti. Deoarece creierul lor este încă într-un proces de dezvoltare şi este foarte fragil, comparativ cu creierul adulţilor. În aceste condiţii, copiii au de trei ori mai multe riscuri de sechele definitive ca urmare a traumatismelor craniene. Din păcate, doar 25% dintre copiii biciclişti între 6 şi 12 ani poartă în mod constant cască.