Cecilia a venit pe lume în urmă cu 14 luni. De la opt luni, Cecilia a făcut deja 9 cure de citostatice, deoarece trei sferturi din ficatul acestei fetiţe era în stăpânirea unei tumori. Marţi, săptămâna aceasta, la Centrul de Chirurgie şi Transplant Hepatic Fundeni, profesorul doctor Irinel Popescu şi-a asumat toate riscurile pentru a-i acorda o şansă micuţei Cecilia. Riscurile erau multiple: intervenţia chirurgicală de rezecţie a tumorii în cazul unui copil atât de mic este efectuată sub microscop, anestezia generală la un pacient de numai opt kilograme presupune o monitorizare specială înainte, în timpul şi după operaţie, revascularizarea ficatului sau mai bine zis a ceea ce a mai rămas în urma operaţiei este una de excepţie. Mai mult, în timpul intervenţiei chirurgicale, medicii trebuiau să decidă dacă îndepărtează tumora sau fac un trasplant cu grefe de la mamă, fiinţa cu care Cecilia este compatibilă. Dacă, după operaţia de rezecţie a tumorii, nu se conserva cel puţin 30% din ficat, condiţie obligatorie pentru supravieţuire, medicii erau pregătiţi pentru un transplant. Şi nu numai medicii, dar şi mama Ceciliei, Iulia Kocsis, era pregătită ca în orice minut să intre în operaţie pentru a a-i da Ceciliei o porţiune din ficatul ei. În toată această poveste, cu încercări pe care mulţi adulţi nu le-ar putea duce, există şi raze de speranţe.
La capătul a şase ore, cât a durat complicata intervenţie chirurgicală, profesorul doctor Irinel Popescu a eliminat tumora care sufoca ficatul. Cecilia a rezistat eroic la anestezie. Ea avut şansa că aproximativ 30% din ficatul nativ să scape de cancerul devorator. Aşa că profesorul Irinel Popescu a îndepărtat răul, spre a lăsa partea sănătoasă din ficat să facă treaba unui ficat întreg şi sănătos. Şi cel puţin deocamdată, Cecilia şi mama ei au scăpat de transplant.
Suferinţa Ceciliei se numeşte hepatobolastom, unul dintre cancerele hepatice cel mai des descoperite mai ales la copii sub trei ani. De regulă, în aceste situaţii, soluţia constă în rezecţia tumorii, completă în stadii incipiente.
Copilăria Ceciliei este una specială: printre poveşti, păpuşi şi desene animate, se găsesc medici, cure de citostatice şi controale periodice, pentru că hepatoblastomul este prin natura lui o tumoră înclinată spre recidivă. Dar, acum, Cecilia este bine, înconjurată nu numai de părinţi, de îngerii păzitori nevăzuţi, dar şi de îngeri păzitori văzuţi, medicii, coordonaţi de profesorul Irinel Popescu.
Povestea Ceciliei are multe puncte comune cu povestea unei alte fetiţe al cărei salvator este tot profesorul Irinel Popescu. În urmă cu 15 ani, tot într-o zi de octombrie, Timeea Balogh, o fetiţă tot de 14 luni, era salvată printr-un transplant de excepţie nu numai în românia, ci chiar în multe centre din Europa Occidentală. Timeea Balogh primea atunci de la mama ei o porţiune de ficat, care lua locul ficatul ei lipsit de viaţă din cauza unei atrezii biliare, boală foarte gravă. Timeea nu avea altă soluţie, deoarece boala putea afecta şi alte organe. Cu Timeea Balogh, profesorul Irinel Popescu deschidea seria celor 60 de intervenţii chirurgicale de transplant de ficat la copil, realizate până acum la Centrul de Chirurgie şi Transplant Hepatic.