Studiul publicat în revista medicală PLoSONE arată că fibromialgia în stadiu incipient provoacă leziuni axonale la nivelul ochilor, simptom care poate fi detectat printr-un test oftalmologic.
Acest test este folosit pentru identificarea unor boli cum sunt glaucomul și retinopatia diabetică. Studiul cercetătorilor la Universitatea Zaragoza demonstrează că acest test oftalmologic, non-invaziv și rapid, numit tomografie în coerență optică, ar putea permite și diagnosticarea fibromialgiei.
Cercetătorii de la Universitatea din Zaragoza au evaluat funcția vizuală a 116 pacienți afectați de fibromialgie și 144 de persoane martore, sănătoase cu ajutorul tomografiei prin coerență optică, măsurând straturile de fibre nervoase retiniene de la nivelul ochiului.
Examenul a permis cercetătorilor să observe o diminuare a grosimii stratului de fibre nervoase retiniene în cazul pacienților afectați de fibromialgie.
Aceste concluzii sunt considerate promițătoare, deși mai sunt necesare studii suplimentare pe loturi mai mari de pacienți pentru confirmarea utilizării tomografiei prin coerență optică, pentru identificarea fibromialgiei în stadiu precoce.
Site-ul topsante mai precizează că 2% dintre francezi sunt afectați de fibromialgie, afecțiune handicapantă, respectiv 2-3 milioane de persoane, dintre care 80% sunt femei.
Oftalmologii ar putea să-i ajute pe reumatologi în sensul facilitării diagnosticului fibromialgiei și reducerii cheltuielilor asociate cu această boală, subliniază dr. Elena Garcia-Martin din cadrul departamentului de oftalmologie al Universității Zaragoza.
Într-un studiu consacarat fibromialgiei, publicat în Viața Medicală, dr. Flavia Cozma și prof. dr. Dan L. Dumitrașcu precizează: Fibromialgia este o suferinţă cronică, idiopatică (n.r.: boală cu cauze necunoscute), manifestată prin durere musculară generalizată, sensibilitate excesivă la presiunea exercitată în anumite puncte specifice, oboseală, precum şi o varietate de alte simptome.
Deşi puţini medici se gândesc la ea, boala are frecvenţă mare, fiind a doua afecţiune întâlnită de medicul reumatolog, după boala artrozică. Prevalenţa fibromialgiei este de 4,7% în Europa. În 80% din cazuri, afectează femeile, vârful de apariţie fiind între 20 şi 50 de ani.
Incidenţa ei creşte odată cu vârsta, dar poate apărea oricând, copiii fiind mai afectaţi la vârsta adolescenţei.