Cercetătorii americani au realizat un test de sânge capabil să depisteze infecţiile virale de care un om suferă în prezent sau a suferit în trecut

06 Iun 2015
Cercetătorii americani au realizat un test de sânge capabil să depisteze infecţiile virale de care un om suferă în prezent sau a suferit în trecut
Institutul Howard Hughes din Statele Unite a realizat un test sanguin care detectează infecţiile prezente şi trecute ale unei persoane. Botezat VirScan, testul costă doar 25 de dolari, respectiv 23 de euro, precizează L’Express.  

VirScan este capabil, cu ajutorul analizei unei picături de sânge, să determine toate infecţiile, trecute şi prezente, ale unei persoane. Testul este prezentat în revista Science şi ar putea fi o alternativă eficientă la actualele teste de depistare a infecţiilor.

Pentru a stabili istoricul în privinţa infecţiilor, testul caută în sânge anticorpii contra a 206 de specii de virusuri cunoscute că provoacă infecţii în cazul omului.

Fiecare individ are anticorpi care indică infecţiile din trecut şi din present, în medie pentru zece suşe virale diferite. În aceste condiţii, sistemul imun îşi măreşte producţia de noi anticorpi pentru a lupta contra virusurilor. El continuă acest proces de-a lungul mai multor decenii până ce reuşeşte să  pună punct infecţiei din organism. Or, testul VirScan poate depista toţi anticorpii produşi de sistemul imun. La ora actuală, testele de depistare reuşesc să depisteze doar câte un virus.

Pentru realizarea noului test, autorii lui au analizat peste 93.000 de probe din ADN. Ei au inserat fragmentele de ADN în virusuri care infectează numai bacterii. Aceste virusuri se numesc bacteriofage.

Pentru a verifica metoda, cercetătorii au folosit-o pentru analizarea eşantioanelor de sânge de la bolnavi cu infecţia HIV, virusul ce provoacă SIDA, sau virusul hepatitei C, cunoscute. Şi au stabilit că metoda a dat rezultate bune, de 95% până 100% , fără nici un rezultat fals pozitiv, explică Stephen Elledge, cercetător la Institutul   Howard Hughes.

VirScan a fost deja testat pentru analizarea sângelui a 569 de persoane din Statele Unite, Africa de Sud, Thailanda şi Peru.

 


Alte stiri din Sanatate

Ultima oră