Cercetătorii de la American Humane Association susțin că în compania unui câine, un copil bolnav de cancer are ritmul cardiac constant și e mai puțin expus riscului de anxietate. Studiul a fost prezentat la Congresul Asociației Americane de Pediatrie de la Washington. 51 de copii cu vârste între 3 și 17 ani, abia diagnosticați cu cancer au participat la acest studiu. Un grup de copii a primit tratamentul standard prescris în funcție de diagnostic și celălat grup, pe lângă tratamentul stadard, a beneficiat în plus, zilnic, de compania unui câine-terapie.
Această practică corespunde metodei numite terapie asistată de un animal, care constă în includerea unor animale în tratamentul unei boli. După patru luni, primele rezultate au indicat că micuții pacienți, ce au beneficiat de terapie asistată de un animal, aveau ritmul cardiac mai stabil și nivel mai scăzut de anxietate, comparativ cu ceilalți pacienți.
În plus, părinții acestor copii au fost vizibil mai puțin stresați.
Acest studiu se va încheia în 2016, urmând ca autorii să formuleze rezultatele finale. Dacă este demonstrat efectul pozitiv, accesul câinilor la terapie ar putea fi folosit în spitale, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții copiilor afectați de cancer. Chiar dacă rata de supraviețuire a crescut considerabil în cursul ultimilor 40 de ani în cazul copiilor afectați de cancer, totuși calitatea vieții acestor pacienți și a familiilor acestora rămâne o problemă, subliniază autorii studiului. De altfel, animalele de companie s-au dovedit a fi folositori și copiilor suferinzi de autism.