Ciocolata cu 60% concentratia de cacao mareste capacitatea de concentrare si daca este bogata in teanina, un aminoacid, cicolata ar putea reduce tensiunea arteriala. Cercetatorii de la Universitatea din Arizona (SUA) au analizat activitatea cerebrala a 122 de voluntari, cu varste intre 18 si 25 de ani, cu ajutorul electroencefalogramei, atunci cand ei savurau ciocolata cu 60% cacao, in compozitie. Cercetatorii au avut placuta surpriza sa constate ca voluntarii care au rontait cateva patratele de ciocolata erau mai vigilenti, mai atenti la ceea ce se intampla in jurul lor, dar prezentau si o crestere a tensiunii arteriale pe termen scurt.
Cercetatorii au mai stabilit cu aceasta ocazie virtutile teaninei din compozitia ciocolatei de buna calitate. Astfel, ciocolata cu 60% cacao este bogata in teanina, un aminoacid, prezent si in ceaiul verde, care are efect relaxant. “Teanina este un produs cu adevarat fascinant, care scade tensiunea arteriala si produce ceea ce noi numim unde alfa in creier, care induc o stare de liniste si calm, explica Larry Stevens, profesor de psihologie la Universitatea din Arizona. Asadar, ciocolata ridica tensiunea arteriala acuta, dar intrebare este daca teanina o poate cobori. Pentru ca astfel, teanina ar anula efectele hipertensive, pe termen scurt, ale ciocolatei. A rontai cateva patratele de cicolata cu o concentratie mare de cacao si de teanina, dupa masa de pranz, ar fi o solutie pentru un desert sanatos, cu avantaje pentru sistemul cardiovascular.