Şi dacă efectele tabagismului fac salturi peste generaţii? La acestă întrebare au răspuns cercetătorii australieni. Copilul. a cărui bunică fuma atunci când era însărcinată. prezintă un risc major de a suferi de astm. Şi are acest risc, chiar dacă mama copilului nu s-a atins niciodată de ţigară.
Se ştie că, la ora actuală, prevalenţa astmului, este în creştere. De exemplu, în Statele Unite, numărul suferinzilor de astm a crescut cu peste 60% de la începutul anilor 1980. În Franţa, prevalenţa bolii era 2%-3% în urmă cu 15 ani, faţă de 5%-7% la ora actuală.
Pentru a explica acest fenomen, numeroşi cercetători s-au interesat de posibilele cauze din mediul exterior.
Tabagismul pasiv a fost primul factor extern luat în vizor, dar nu singurul. Astfel, cercetătorii de la Universitatea din Melbourne au analizat influenţa epigeneticii: modificări în activitatea genelor, sub influenţa mediului şi a unor boli transmisibile de la o generaţie la alta.
Cercetătorii australieni au monitorizat 44.853 de femei însărcinate între anii 1982 şi 1986. Mulţi ani mai târziu, atunci când erau bunici, s-a comparat folosirea unor medicamente contra astmului de către nepoţi. Rezultatele au arătat că, dacă aceste femei au fumat în timpul sarcinii, riscul ca nepoţii să facă astm era cu 10%-22% mai mare, în condiţiile în care mamele acestor copii nu au fumat niciodată. Pentru cercetători, important este acum de a studia cum modul nostru de viaţă poate influenţa riscul de boală pentru generaţiile viitoare.