Ministrul Voiculescu a susţinut cu cifre necesitatea ca România să aibă generaţii fără tutun.
"Am locuit mult timp la Viena și am călătorit foarte des cu avionul, săptămânal, o bună perioadă. Mi-a fost foarte teamă de mersul cu avionul, mi-a fost teamă că s-ar putea întâmpla ceva. Anual, în România mor 42.000 de oameni din cauza fumatului, asta înseamnă cam 200 de avioane prăbușite", a declarat ministrul Sănătății.
De asemenea, ministrul Voiculescu a accentuat faptul că, "în România, principalele cauze de deces sunt bolile cardiovasculare, tumorile maligne și complicațiile respiratorii", principala cauză a acestor afecţiuni fiind tabagismul.
Tot de cifre s-a folosit ministrul Voiculescu pentru a reda o realitate dramatică: 29% dintre copiii în vârstă de 16 ani fumează.
"Efectele fumatului nu se văd imediat, ci după 15 — 20 de ani câteodată, de aceea, pe lângă încurajarea opritului de fumat, este extrem de importantă prevenirea debutului, mai pe românește: ar fi bine ca tinerii să nu se apuce de fumat. Cifrele, pe mine unul, mă sperie: 5% din copiii de 11 ani au fumat măcar o dată, 17% din copiii de 13 ani, 37% din copiii de 15 ani și 52% din copiii de 16 ani. La acest ultim segment de vârstă, ponderea copiilor care fumează constant este de 29%", a subliniat ministerul Voiculescu.
La aceeaşi conferinţă, ministrul Voiculescu a povestit că se bucură că are ambii părinţii încă în viaţă, deşi ambii fumează de la 20 de ani.
Mama este învățătoare, tatăl a fost sportiv de perfomanță, a fost înotător de performanță. Tatăl meu a făcut primul infarct înainte de vârsta de 40 de ani și a suferit un dublu by-pass acum mai puțin de șase luni. Încă este în perioada de recuperare și mă bucur să îl avem așa cum a fost înainte", a mărturisit Vlad Voiculescu. "Capacitatea lui pulmonară este undeva la 50%. Capacitatea pulmonară a mamei mele este, de asemenea, sub 50%. Repet, au început să fumeze la 20 de ani", a adăugat ministrul.